GAIA

Vervolg proces wreedheden op veemarkt Ciney vandaag voor hof van Beroep Luik

Procureur-generaal vordert gevangenisstraffen en geldboetes tegen vervolgde veehandelaars

18 maart 2004 Persbericht © GAIA

Nadat het hof van Beroep van Luik de verborgen camerabeelden van GAIA en Animaux en Péril aanvaardde als bewijsmateriaal konden deze beelden vandaag op de zitting ook daadwerkelijk getoond worden. Op basis van deze beelden werden 7 veehandelaars eerder al geïdentificeerd en nadien vervolgd wegens zware inbeuken op de dierenwelzijnswet. De beelden laten erge vormen van dierenmishandelingen zien: buitensporige stokslagen in het gezicht en op andere gevoelige lichaamsdelen van de runderen, koeien die in een erbarmelijke staat verkeren en voortgesleept worden over de grond, met een stok in de streek van de anus steken, runderen met gebroken poot of met monsterlijk gezwollen uier (deze dieren hadden niet getransporteerd mogen worden),... Op de beelden was ook te zien hoe jonge kinderen het geweld van de volwassenen tegen de dieren nabootsten.
De procureur-generaal vond de feiten onomstotelijk bewezen. Hij tilde zeer zwaar aan die wreedheden. Hij vond dat dergelijke mishandelingen van dieren in een beschaafde samenleving niet getolereerd kunnen worden. De procureur-generaal vorderde gevangenisstraffen en geldboetes tegen iedere beklaagde.
De zitting kon pas een uur later dan gepland starten omdat er nog geen vertaler aanwezig was. De advocaten van de burgerlijke partijen hebben de zaak van de dieren gepleit. Er komt een volgende zitting op 27 mei. Dan is het de beurt aan de verdediging om te pleiten. De burgerlijke partijen GAIA en Animaux en Péril zijn tevreden over de wijze waarop de procureur-generaal het opnam voor de dieren en de naleving van de dierenwelzijnswet. GAIA en Animaux en Péril hopen dan ook dat het hof van Beroep het Parket Generaal zal volgen in haar vordering tot gevangenisstraffen. Alleen een strenge veroordeling kan de veehandelaars doen beseffen dat wreedheden en dierenmishandeling niet langer geduld worden.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be