Gemeente Oosterhout

Oosterhout sluit alle panden aan op riool

Alle ongerioleerde panden in het buitengebied van Oosterhout, Dorst, Oosteind en Den Hout worden nog dit jaar aangesloten op de gemeentelijke riolering. Het gaat om 127 percelen. Het college vraagt de raad hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van 1.300.000,=.

"De gemeente draagt de zorg voor het buitengebied en het milieu hoog in het vaandel. Vandaar dat we bij de aansluiting van ongerioleerde panden in de buitengebieden kiezen voor het principe van de brede zorgplicht", aldus verantwoordelijk wethouder Gerbrands. "Brede zorgplicht houdt in dat de verantwoordelijkheid voor de aanleg, beheer en onderhoud bij de gemeente ligt".

Met de aansluiting van de ongerioleerde panden op de riolering wordt voorkomen dat ongezuiverd of onvoldoende gezuiverd water op het oppervlaktewater of in de bodem wordt geloosd.

De gemeenteraad vergadert in april over het voorstel. Als de raad het voorstel aanneemt, begint de gemeente in juni dit jaar met de aanleg van het nieuwe rioolstelsel. De gemeente legt de riolering tot aan de perceelsgrens. Op de erfafscheiding wordt een put geplaatst waarop de riolering kan worden aangesloten. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor de aanleg van de rioolinfrastructuur op eigen terrein.

Voordat de rioleringswerkzaamheden beginnen, worden er een aantal informatieavonden gehouden. De betrokken pandeigenaren worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Tijdens deze informatieavonden worden de betrokkenen geïnformeerd over de uitvoeringswerkzaamheden en de consequenties van de aansluiting. Op de avond kunnen de aanwezigen vragen stellen en advies inwinnen bij deskundigen. 8/4/2004