Ministerie van Defensie


---


---

Mariniers weer op Nederlandse bodem

18-3-2004 16:57:00

De hoofdmacht van de Stabilisation Force Iraq (SFIR 2) is donderdagmiddag (18 maart) teruggekeerd in Nederland. Naast de eigen familie en vrienden, verwelkomde ook staatssecretaris Cees van der Knaap de mariniers op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Met de terugkeer van SFIR 2 sluiten de mariniers hun bijdrage aan SFIR af. Eerder deze week vond in Irak de commando-overdracht plaats aan de landmachtcollega's, die de hoofdmacht vormen van SFIR 3.

Cees van der Knaap stak zijn bewondering voor de militairen in zijn toespraak niet onder stoelen of banken. "U heeft de afgelopen vier maanden de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw van Irak verder vormgegeven. Zo heet dat in politieke termen. Waar het om gaat is dat u een berenklus heeft geleverd. Door uw robuuste aanwezigheid, uw patrouilles, uw bemiddeling, uw hulp en het daadkrachtig oppakken van criminelen, heeft u laten zien dat wij de Irakese bevolking serieus nemen en dat we ons in willen zetten voor hun toekomst."

Ook liet de staatssecretaris de belangrijkste successen van SFIR 2 even kort de revue passeren. Bijzonder daarbij was natuurlijk het opleiden en trainen van ruim 1000 Irakezen ten behoeve van onder meer de 'Iraki police' en de 'Civil Defence Corps'. Zij moeten uiteindelijk de fakkel over nemen. Verder hebben de militairen zo'n 250 scholen voorzien van nieuwe infrastructuur en/of modern lesmateriaal.

Uiteraard werd nog even stilgestaan bij het schietincident eind december. "U bent daar bewonderenswaardig professioneel mee omgegaan. In meerdere opzichten. U hield het hoofd koel en uw rug recht. Op basis van die geweldsinstructie u wist tenslotte wel wat daar in staat - bent u gewoon doorgegaan met uw werk. Als professionals. Dat siert u", aldus de staatssecretaris. En na deze lovende woorden was het tijd voor de mariniers om hun dierbaren, die zij vier maanden moesten missen, in de armen te sluiten.