Dienstenbond CNV

Filiaalleiders Aldi nu de dupe; wie volgt?
18-03-2004

Deze week hebben de filiaalleiders bij Aldi een nieuw contract gekregen. In dat contract staat dat hun provisieregeling komt te vervallen en dat ze in ruil daarvoor een gratificatie krijgen. Die gratificatie is duizenden euros per jaar lager dan de provisie.

Aldi was verplicht om jullie collega's nieuwe contracten te geven als gevolg van de uitspraak van de rechter; Aldi was niet verplicht om hen met duizenden euros per maand in de portemonnee te treffen. We leggen hieronder de situatie uit en we rekenen op jullie solidariteit met je filiaalleider! En nu zijn de filiaalleiders aan de beurt, maar wie volgt? JIJ?

Uitspraak rechter in hoger beroep
Op 10 februari heeft de rechter bepaald dat Aldi de CAO en de Arbeidstijdenwet stelselmatig overtrad door veel te lange werkweken van de filiaalleiders te eisen. Ook verbood de rechter het aan Aldi om nog langer een koppeling te maken tussen het overwerk en de provisieregeling. De rechter zei: als je overwerkt, dan moet je gewoon overwerk betaald krijgen.

Wat doet Aldi
Aldi heeft nieuwe contracten gemaakt. In die contracten staat dat de filiaalleider niet meer mag werken dan in de CAO staat, en dat de provisieregeling vervalt. In ruil daarvoor krijgt de filiaalleider een gratificatie. Omdat Aldi in het nieuwe contract heeft gezegd dat zij bepaalt of de gratificatie wel of niet wordt uitbetaald en hoe hoog de gratificatie is, is er sprake van een fooi. Mooi als je hem krijgt, maar je weet nooit of je de gratificatie krijgt en hoe lang. De Aldi spreekt alleen over 2004.

Woensdag 17 maart bleek al wat de gratificatie waard was; Aldi heeft gedreigd om de gratificatie die ze pas maandag toezegde, in te trekken als de ondernemingsraden de nietigheid inroepen van het feit dat de provisieregeling wordt afgeschaft.

Broodroof
Jullie collegas worden nu gepakt in hun portemonnee op een dusdanige manier dat er voor sommigen daadwerkelijk sprake van zal zijn dat zij niet meer zullen weten of zij nog brood kunnen kopen; letterlijk broodroof dus.

Wij hebben al van verschillende kanten gehoord dat Aldi het hard gaat spelen en werknemers zeker niet als kapitaal ziet. Aldi toont geen enkel respect voor haar werknemers. Als dat inderdaad het geval is, dan moeten alle werknemers van Aldi vrezen voor hun inkomen; dan zal geen premie of provisie nog heilig zijn.

Kort geding
In de loop van volgende week dient een kort geding dat CNV Dienstenbond tegen Aldi heeft aangespannen. Wij willen graag dat zoveel mogelijk werknemers van Aldi bij dat kort geding aanwezig zijn. Wáár het geding plaatsvindt, zal zo snel mogelijk te lezen zijn op deze website. Als het nodig is, zullen we het kort geding laten opvolgen door een ultimatum, waarbij we acties niet uitsluiten. Er is een actiecomité gevormd dat zich beraadt over actievormen. Als het tot acties komt, rekenen de filiaalleiders op jullie steun; als het niet om hen is, doe het dan voor jezelf, want wie weet ben jij straks de dupe van het personeelsbeleid van Aldi en raak jij ook een deel van je inkomen kwijt.

Voor informatie verwijzen wij naar deze site. Daar zal steeds de meest actuele informatie te lezen zijn. Je kunt ook bellen met het hoofdkantoor van de bond, tel: (023)5651052 en vragen naar de bestuurders handel. E-mailen kan via apeldoorn@cnvdibo.nl en via g.rijzinga@cnvdibo.nl.

Belangrijk
Voor het aanvragen van een lidmaatschapsformulier kun je bellen met het nummer van ons hoofdkantoor; je kunt je ook online inschrijven: lid worden. Het blijkt nu toch wel dat het lidmaatschap heel belangrijk is.

En laat je filiaalleider weten dat je ook vindt dat je zo niet met mensen om kan gaan; wat zou jij er van vinden als je opeens met 700 of minder per maand naar huis moest?