Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/810
datum
18-03-2004

onderwerp
Voortgangsrapportage verzekeren wateroverlast
TRC 2004/2082

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de voortgang omtrent de schadeverzekeringen ten behoeve van schade aan gewassen als gevolg van zware regenval. Zoals ik u bij brief van 15 oktober 2003 (Kamerstukken II, 2003/04, 24071, nr. 63) heb meegedeeld, is in dit kader de Subsidieregeling Nieuwe Agrarische Schadeverzekeringen 2003 gedurende drie weken in januari 2004 opengesteld. Twee aanvragers hebben van deze openstelling gebruik gemaakt.

datum
18-03-2004

kenmerk
DL. 2004/810

bijlage

Het verheugt mij u te kunnen mededelen dat ik beide aanvragen positief heb kunnen beoordelen. Aan beide aanvragers heb ik een garantiesubsidie verleend. Deze subsidie houdt in dat de verzekeringsmaatschappijen bij een bepaalde omvang van de schade (schade boven de EUR 50 miljoen bij een totale verzekerde waarde van EUR 3,5 miljard) een aanspraak kunnen doen op een bijdrage van het Rijk.

Aangezien deze garantiesubsidie een premiedrukkend effect heeft, worden beide verzekeraars nu in staat gesteld oogstschadeverzekeringen tegen zware regenval in de markt te zetten. Het is nu aan de aanvragers en de sector om van deze schadeverzekeringen een succes te maken.

Totdat het subsidieplafond is bereikt, zal de subsidieregeling tien jaar lang ieder jaar worden opengesteld. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk geĂŻnteresseerde verzekeraars profiteren van de mogelijkheid om met behulp van een garantiesubsidie een schadeverzekering in de markt te zetten en wordt de marktwerking optimaal bevorderd.

Voor de volledigheid wijs ik u erop dat met het totstandkomen van de verzekeringen als gevolg van de verstrekte garantiesubsidies, het optreden van schade door zware regenval een in beginsel verzekerbaar risico is. Schaderegelingen voor dergelijke risico's in de toekomst zijn derhalve niet meer aan de orde.

Met betrekking tot de schaderegeling 2002 meld ik u het volgende. Nu een tweetal verzekeraars daadwerkelijk in staat wordt gesteld een oogstschadeverzekering in de markt te zetten, kan aan de tegemoetkoming in de schade 2002 de gewenste voorwaarde worden gekoppeld. Dat wil zeggen dat de ontvanger van deze tegemoetkoming zich voor de toekomst verzekert tegen schade aan gewassen als gevolg van zware regenval. Derhalve zal ik mijn voornemen tot het treffen van een schaderegeling voor de schade ontstaan in het jaar 2002 nu zo spoedig mogelijk ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorleggen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Voortgangsrapportage verzekeren wateroverlast (PDF-formaat, 30 kB)


---