Socialistische Partij

Yorin past `Bobo's in de Bush' aan

18-03-2004 * Onder de druk van de protestbrief van de SP en de Dierenbescherming en de storm van reacties van televisiekijkers heeft Yorin besloten om de uitzending van `Bobo's in de bush' aan te passen. Dit meldde RTL Boulevard gisteren in een speciaal item. Vooral de scène waarin dj Mental Theo een varkentje doorspieste, maakte veel verontwaardiging los.

Een scène met de doodskreten van een stervend biggetje zal niet langer als promotiefilmpje worden gebruikt. Bovendien zal in de uitzending van volgende week maandag, waarin de gewraakte scène vertoond zal worden, vooraf uitgelegd worden wat de culturele achtergronden zijn. De tradities van de stam in Borneo waar de bobo's op bezoek zijn, schrijven voor dat iemand die vlees eet, zelf het dier moet slachten.

SP-Kamerlid Krista van Velzen stuurde een boze brief: "Het is mooi dat Yorin de promo niet meer uitzendt, maar ik had liever gezien dat ze de scène helemaal niet zouden uitzenden. Iets dat in Nederland strafbaar is - het onkundig slachten van een biggetje - hoeft niet op de buis. Maar het positieve is dat Yorin nadenkt over haar verantwoordelijkheid. Ik hoop dat zij in de toekomst bij het bedenken van programma's minimaal de Nederlandse normen zullen hanteren."