Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-042

Den Haag, 18 maart 2004

Zalm: Verzekeringssector moet eigen gedragscodes serieus nemen

Als de verzekeringssector de eigen gedragsregels naleeft, is er voor de overheid minder noodzaak allerlei zaken gedetailleerd voor te schrijven. Het is dan ook van belang dat de verzekeringssector haar eigen gedragscodes voldoende serieus neemt. Minister Zalm zei dit op een bijeenkomst van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag, mede naar aanleiding van de vragen die gerezen waren over de relatie tussen Aegon en Meeùs.

In zijn speech beschreef de minister de voordelen van de Europese integratie voor de verzekeringsmarkt, voor consumenten maar zeker ook voor verzekeraars. Weliswaar verkeert die integratie op veel deelterreinen, met name op de consumentenmarkt, nog in een pril stadium. Dat laat onverlet dat ook verzekeraars profijt kunnen hebben van de schaalvoordelen en innovaties die voortvloeien uit een verdere Europese integratie.

Voor een verdere integratie is vertrouwen in verzekeraars cruciaal. Daarvoor is transparantie richting consumenten en kapitaalverschaffers van groot belang. De minister benadrukte daarbij dat voorkomen moet worden dat een verdere Europese integratie leidt tot onnodig veel regels vanuit Brussel of de nationale overheid. Die regels en de daaruit voortvloeiende administratieve lasten kunnen beperkt worden als de sector de eigen gedragsregels goed naleeft.

De volledige tekst van de speech is te vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/VvV-18maart2004.doc