MKB-Nederland

18-03-2004 Akkoord bereikt over reprorecht

MKB-Nederland, VNO-NCW en de Stichting Reprorecht hebben vandaag een akkoord gesloten over een systeem voor het betalen van auteursrechtelijke kopieën dat eerlijker en eenvoudiger is dan de plannen die vorig jaar op tafel lagen. De regeling geldt voorlopig alleen voor de jaren 2003, 2004, 2005.

Er was bemiddeling nodig van de minister van Justitie om de vastgelopen onderhandelingen met de Stichting vlot te trekken. Uiteindelijk is er nu een redelijk systeem ontwikkeld:
* ondernemers zonder kopieerapparaat betalen niets;
* ondernemers met minder dan 20 werknemers betalen per jaar ruim 15 euro;

* ondernemers met meer dan 20 werknemers betalen, afhankelijk van de grootteklasse, 100 tot 2900 euro;

* ondernemingen met meer dan 20 werknemers met een hoog kopieergedrag betalen, afhankelijk van de grootteklasse, 150 tot 4350 euro.

MKB-Nederland is nooit tegen het principe geweest van betalen van vergoedingen voor auteursrechtelijk beschermd werk. De bezwaren richtten zich vooral tegen het destijds bedachte systeem, dat van onjuiste data over het kopieergedrag van ondernemers uitging.

De oproep om niet te betalen wordt bij deze ingetrokken. Ondernemers die al wel hebben betaald, krijgen dit bedrag verrekend met de nieuwe factuur, zo is beloofd.
Voor meer informatie : mr. J.G.S. Warmerdam
REPROAKKOORD.pdf

© MKB-Nederland, 2003 | Disclaimer |