P E R S B E R I C H T

Reprorecht en bedrijfsleven bereiken overeenSTEMMING OVER INTRODUCTIEREGELING REPRORECHT 2003-2005

DEN HAAG, 18 maart 2004 De onderhandelingen tussen Stichting Reprorecht, VNO-NCW en MKB Nederland over de sinds 1 februari 2003 ook voor het bedrijfsleven geldende reprorechtregeling zijn met succes afgerond. Na bemiddeling van de Minister van Justitie is overeenstemming bereikt over een systematiek voor de berekening en incasso van vergoedingen voor het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De betrokken partijen verzoenen hiermee de aanspraak van rechthebbenden op een billijke (reprorecht)vergoeding met een transparante en efficiënte uitvoering van de regeling met minimale administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Naar verwachting zullen ondernemers 15 miljoen euro per jaar betalen.

Uitgangspunt voor de introductieregeling is een forfaitaire benadering (vast bedrag) op basis van differentiatie naar bedrijfsgrootte en onderscheid naar bedrijfssectoren met een hoog dan wel laag reproplichtig kopieergedrag. De daaruit voor de jaren 2003, 2004 en 2005 voortvloeiende tarieftabel leidt tot een eenvoudige en heldere regeling waarmee bedrijven eenvoudig aan hun reprorechtverplichting kunnen voldoen.

De afspraak ziet er als volgt uit:

* Ondernemers zonder fotokopieerapparaat betalen niets.
* Ondernemers met minder dan 20 werknemers betalen jaarlijks ruim 15 euro.
* Ondernemingen met een meer dan 20 werknemers betalen, in een systeem van 5 grootteklassen, 100 tot 2900 euro.
* Ondernemingen met een hoog kopieergedrag in deze grootteklassen betalen 150 tot 4350 euro. Ondernemingen die vinden dat de vergoeding op basis van de introductieregeling niet in redelijke verhouding staat tot hun feitelijk kopieergedrag moeten een individuele betalingsregeling met de Stichting Reprorecht treffen op basis van kopieervolume en het gemeten reprorechtplichtige percentage fotokopieën, tegen het wettelijke tarief van 4,5 cent per reproplichtige kopie. Stichting Reprorecht mag hierbij, behoudens tegenbewijs, uitgaan van beschikbare onderzoekgegevens, zoals onder meer van Bureau Veldkamp.

Incasso voor de jaren 2003 en 2004 door Stichting Reprorecht zal via een éénmalige, gecombineerde facturering in 2004 geschieden. Reeds aan de Stichting Reprorecht gedane betalingen worden daarmee verrekend.

Stichting Reprorecht, VNO-NCW en MKB Nederland spreken het vertrouwen uit dat deze benadering een wezenlijke bijdrage zal leveren aan een brede acceptatie van dit reprorechtstelsel in het Nederlandse bedrijfsleven. Een gezamenlijk te vormen monitorgroep zal uitvoeringsproblemen oplossen en het systeem voor 1 mei 2005 laten evalueren. De introductieregeling geldt voor de jaren 2003, 2004 en 2005 en kan worden verlengd als uit tussentijdse evaluatie blijkt dat het stelsel naar tevredenheid functioneert.

Contact voor de media:

Stichting Reprorecht, André Beemsterboer, telefoon 023 7997820

www.reprorecht.nl

VNO-NCW, Roelf van der Kooij, telefoon 070 3490167

www.vno-ncw.nl

MKB Nederland, Rielèn van der Hoek, telefoon 015 2191288

www.mkb.nl