Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 18 maart 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Ontwerp Baarsjesweg: uitnodiging voor inspraak

Het Dagelijks Bestuur wil De Baarsjesweg tussen de Postjesweg en de Admiraal de Ruyterweg een nieuwe inrichting geven. De Baarsjesweg krijgt langs het water een wandelpromenade met bankjes en nieuwe grote bomen. De rijbaan van gebakken of betonnen klinkers wordt eenrichtingsverkeer. De parkeerplaatsen komen in de lengte aan beide kanten van de straat. Door de nieuwe inrichting verdwijnen circa 55 parkeerplaatsen in dit deel van de Baarsjesweg. Deze komen terug in de geplande parkeergarage op het Riva-terrein. Tot die tijd wil het Dagelijks Bestuur extra parkeerplekken bieden door schuinparkeren op de Admiralengracht mogelijk te maken. Bij de aansluiting op de Admiraal de Ruyterweg verdwijnt de trap en komt een hellingbaan voor langzaam verkeer, onder meer voor voetgangers en fietsers. Tussen de Admiraal de Ruyterweg en de Van Speijkstraat starten de werkzaamheden in augustus en zijn afgerond in december. Het deel ter hoogte van het Riva-terrein wordt pas aangepakt na de bouw van de Westermoskee, in 2006 en 2007.

De nieuwe inrichting van de Baarsjesweg is een onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. Het stadsdeel investeert 1,8 miljoen euro in de vernieuwing van de straat.

De inspraakavond op 29 maart begint om 19.30 uur in het stadsdeelkantoor. Voor de bewoners op de Admiralengracht komt een voorlichtingsavond. Het ontwerp ligt ter inzage tot 30 maart.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Ontwerp Van Speijkstraat: uitnodiging voor inspraak

Het Dagelijks bestuur wil de Van Speijkstraat vernieuwen. Het fietspad in de Van Speijkstraat verdwijnt. De hele straat krijgt aan de even zijde schuinparkeren en aan de oneven zijde langsparkeren. De bomen in de straat kunnen blijven staan. De aanpak van de Van Speijkstraat is een onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. De nieuwe inrichting van de straat gaat 1,3 miljoen euro kosten.

De werkzaamheden starten in mei in het zuidelijk deel van de straat en zijn voor de zomer afgerond. In Het noordelijke deel van de straat lopen de werkzaamheden van november tot eind december.

De inspraakavond op 31 maart begint om 19.30 uur in het stadsdeelkantoor. Het ontwerp ligt ter inzage tot 1 april.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

As Siddieq krijgt basistarief schoolzwemmen exclusief organisatiekosten

De Islamitische basisschool As Siddieq krijgt van stadsdeel De Baarsjes in principe 314, 97 euro per leerling voor schoolzwemmen en 170,30 euro per leerling voor de nacursus, zo heeft het Dagelijks Bestuur de school per brief bericht. De gemeente gaat in zijn begroting uit van hogere tarieven per leerling, omdat de gemeente bij de basisprijs de declaraties van scholen meerekent voor vervoer naar het zwembad en de huur van de baden via het servicebureau van de gemeente. Maken de scholen geen gebruik van deze service, dan kunnen zij de overheadkosten niet in rekening brengen bij het stadsdeel. Los van de te declareren kosten, mogen scholen volgens de gemeentelijke richtlijn het schoolzwemmen wel degelijk zelf organiseren. De As Siddieq maakt gebruik van deze mogelijkheid omdat de As Siddieq meisjes en jongens apart wil leren zwemmen, in afzonderlijke baden, met bezoekers en zweminstructeurs van hetzelfde geslacht als de leerlingen. De gemeentelijke richtlijn stelt voorwaarden aan de zelforganisatie, dit zijn onder meer eisen voor veiligheid, kwaliteit en financiële verantwoording. Zo staat in de richtlijn dat de school en het zwembad zich moeten schikken onder kwaliteitstoezicht en de school het stadsdeel moet informeren over op welke tijd en in welk zwembad de kinderen zwemmen.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Henk Boes wil voorstel Buurtbroers financieel honoreren

Komt de Marokkaanse Raad in De Baarsjes met een voorstel voor buurtvaders, dan zal stadsdeelwethouder Henk Boes (welzijn) dit voorstel financieel honoreren. Dit zei Henk Boes op 16 maart tijdens een ontmoeting tussen Marokkaanse jongeren en de politie in het jongerencentrum La Rainbow. Boes noemt buurtvaders liever buurtbroers, omdat hij vooral veel verwacht van de bemoedigende werking van succesvolle broers en neven van de jongeren, zo vertelde hij de aanwezigen, waaronder veel jongens en meisjes die studeren aan de hogeschool of universiteit. Boes riep de jongeren op om te geloven in zichzelf en aansporing te zoeken bij imans, leraren en broers: 'je bent geen slachtoffer die met allerlei hulp van de overheid overeind moet worden gehouden.' Ruim honderd jongeren discussieerden met districtchef West Peter Slort en enkele buurtregisseurs over (voor-)oordelen ten aanzien van elkaar. De jongeren willen beoordeeld worden als op zichzelf staande personen en roepen de agenten op de Marokkaanse jongeren beter te leren kennen.

Informatie: Joke Padmos, telefoon 06-20541756

Dodenherdenking 4 mei wordt vergemeenschappelijkt

De dodenherdenking op 4 mei begint om 19.00 uur in het gebouw van de Aya Sofya en vindt rond 20.00 uur plaats bij het herdenkingsteken op de hoek van de Baarsjesweg en de Van Speijkstraat. Veel organisaties in De Baarsjes doen mee, waaronder jongerencentrum Zuidpool, Synagoge West, de Marokkaanse ouderen Movib, de Stichting Surinaamse Samenleving en Milli Görüs.

Informatie: Joke Padmos, telefoon 06-20541756

Uitnodiging

Overleg met de buurt over veiligheid

Op maandag 22 maart praat stadsdeelwethouder Henk Boes met buurtbewoners over veiligheid in de Postjesbuurt. De deelraadsleden Jan Voetberg (CDA) en Stefan Hikspoors (VVD) zijn voorzitters van werkgroepen. Bovendien is voor de politie buurtregisseur Elly Lust aanwezig. De bijeenkomst is de tweede in een serie van vier buurtoverleggen over veiligheid. De volgende is op donderdag 25 maart met de Does-, Tromp,- en Geuzenbuurt in Westerwijk aan de Admiraal de Ruijterweg 148, met Witte Goudriaan en buurtregisseur Ton van Doorn; deelraadsleden hebben zich nog niet opgegeven. De laatste bijeenkomst in de veiligheidserie is op 1 april met de Chassébuurt in buurthuis Chassé.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756

Hoofd Communicatie
Stadsdeel de Baarsjes
Baarsjesweg 224
Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Tel. 020 - 589 27 28