Gemeente Almere

Gemeente sluit financieel 2003 positief af

De gemeente heeft de Jaarrekening over 2003 met een positief saldo afgesloten. Daarmee lijkt de verbetering van de bedrijfsvoering zijn eerste vruchten af te werpen. Vorig jaar was bij het verschijnen van de Jaarrekening 2002 eveneens sprake van een positief resultaat, maar de tussentijdse rapportages in 2003 leken op een tekort te wijzen. De extra kostenbesparende maatregelen die toen zijn genomen, blijken resultaat te hebben gehad.

De Jaarrekening 2003 sluit met een overschot van 2,18 miljoen (na bestemming). Dit resultaat wordt toegevoegd aan de saldireserve, waaruit eventuele tekorten op de winst- en verliesrekening van de komende jaren kunnen worden afgedekt.

Het resultaat van 2,18 miljoen ontstaat na bestemming van gelden voor het voortzetten van beleid in 2004 (jeugdbeleid, veiligheidscoördinator, klantvriendelijke dienstverlening, etc.).

De gemeentelijke organisatie heeft het afgelopen jaar een forse inspanning geleverd om de eigen bedrijfsvoering te verbeteren (meer inzicht in kosten en tijdig bijsturen). Vorig jaar werd hiervoor in de Perspectievennota 9 miljoen gereserveerd, waarvan het grootste deel door bezuinigingen binnen de organisatie moest worden betaald. De kostenbeheersing lijkt nu te zijn verbeterd, al moet een groot deel van de maatregelen nog worden doorgevoerd.

Andere belangrijke inspanningen betroffen de voorbereiding van de onderhandelingen over de doorgroei van Almere, verdere invoering van het duaal bestuur (denk aan de start van de Politieke Markt), zorgen voor tijdige en voldoende onderwijshuisvesting, en de verbetering van het beheer van de bestaande stad.

De Jaarrekening verschijnt dit jaar voorafgaand aan de Perspectievennota. De raad had hier vorig jaar om gevraagd, om de resultaten over 2003 te kunnen meewegen in de voorbereiding van de Begroting 2005. De Jaarrekening is ter informatie en besluitvorming aan de raad gestuurd en ligt ter inzage bij de bekende gemeentelijke informatiepunten.