Vlaamse overheid

Morgen bespreekt Patricia Ceysens, Vlaams minister bevoegd voor wapenvergunningen, het eerste zesmaandelijks verslag van de Vlaamse regering aan de parlementaire Commissie Wapenhandel. Vandaag heeft het Forum voor Vredesactie een lijst met invoer- en uitvoervergunningen bekend gemaakt op een website en verstuurd naar verschillende e-mail adressen.
Het verslag van de Vlaamse regering deelt, zoals de wet het voorschrijft, de landen van bestemming of oorsprong van een vergunning mee, de categorie van materiaal en de bedragen per land.
De lijst die is rondgestuurd door het Forum bevat informatie die minister Ceysens vertrouwelijk bekend maakt aan haar collega's in de Vlaamse regering. Verschillende individuele dossiers met een uitgebreide beschrijving van het geleverde product, per land van bestemming of oorsprong, zijn door het Forum bekend gemaakt. De lijst heeft het ook over 'dual use' vergunningen.
Reactie
Patricia Ceysens: "Ik ben altijd voorstander van een open debat, ook in deze dossiers. Daarom heb ik mijn rapport twee weken geleden ook voorgesteld op de persconferentie van de Vlaamse regering en gepubliceerd op www.vlaanderen.be/internationaal. Daar is het voor iedereen vrij te raadplegen. Voor mij moest het debat in de commissie niet achter gesloten deuren plaats vinden. Maar het parlement heeft er - op advies van haar juridische dienst - unaniem anders over geoordeeld. Voor mij is een open communicatie binnen de wettelijke normen in deze dossiers geen enkel probleem."
"Dus laat me nog eens duidelijk stellen dat er niets te verbergen valt in deze dossiers. Ik heb ook het volste vertrouwen in al mijn collega's in de Vlaamse regering. Maar ik wil even klare taal spreken aan het adres van diegenen, zoals het Forum, die bedrijfsinformatie in de publieke arena gooien. Zij dragen een zware verantwoordelijkheid naar alle arbeiders en bedienden van bedrijven waarvan de concurrenten nu over specifieke informatie beschikken."
Mensen die contractuele informatie bekend maken, overtreden hiermee artikel 17 van de Wapenwet. Het artikel schrijft de vertrouwelijkheid van de verstrekte informatie voor. De minister wijst er op dat het artikel er is gekomen op vraag van vakbonden en werkgevers om de werkgelegenheid te beschermen.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---