Twentsche Kabel Holding NV

Subject: Persbericht / Press release Twentchse Kabel Holding N.V. Date: Thu, 18 Mar 2004 08:14:28 +0100

Thread-Topic: Persbericht / Press release Twentchse Kabel Holding N.V. Thread-Index: AcQMuKbG7aSPk2xjQvSsoXtmai8wgg==
From: "Femke Tijmstra"
To: "Femke Tijmstra"
Cc: ". All CitigateFF Media Intelligence"

> >

Persbericht

Jaarcijfers 2003

Sterke verbetering nettowinst TKH
Innovaties goed voor ruim 20% omzet

· Nettowinst stijgt naar ¤ 11,9 miljoen

· Omzet licht gedaald van ¤ 390,1 miljoen naar ¤ 383,9 miljoen; exclusief valuta invloeden geringe omzetstijging
· Toegevoegde waarde substantieel hoger door totaaloplossingen en accent op innovaties
· Verlaging totale operationele kosten met ¤ 13,6 miljoen
· Balans aanzienlijk versterkt : solvabiliteit stijgt van 44,3% naar 55,6%
· Dividendvoorstel: ¤ 1,00 per (certificaat van) gewoon aandeel (pay out 68%) Outlook

· Aanhoudend moeilijke marktomstandigheden telecom-, bouw- en installatie-sector
· Innovaties in alle groepen bieden perspectief voor groei
· Nog geen nadere uitspraak over nettowinst 2004

Kengetallen
(in mln ¤ tenzij anders vermeld) 2003 2002 Verschil Omzet 383,9 390,1 - 6,2 Bedrijfsresultaat (EBIT) 23,9 1,2 +22,7 Nettowinst voor buitengewone baten/lasten 11,9 ( 6,7) +18,6 Nettowinst per gewoon aandeel (in ¤) 1,48 (0,83) + 2,31 Nettowinst na buitengewone baten/lasten 11,9 (54,6) +66,5 Solvabiliteit (in %) 55,6 44,3 ROS (in %) 6,2 0,3 ROCE (in %) 10,4 0,4

Alexander van der Lof, CEO van TKH: "Doordat wij sterk inzetten op vernieuwing van het portfolio van activiteiten en als oplossingsgerichte partner toegevoegde waarde leveren aan onze klanten, konden we ondanks de moeilijke marktomstandigheden een nagenoeg gelijke omzet realiseren. Kansrijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van communicatie, veiligheid, zorg en comfort hebben de negatieve ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector kunnen compenseren. Ruim 20% van de omzet kon worden gerealiseerd met innovaties en oplossingen die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd. Dit heeft TKH een sterke basis gegeven voor uitbouw van klantrelaties en het verstevigen van onze positie in de voor TKH belangrijkste markten."

Financiële gang van zaken

De omzet in het boekjaar bedroeg ¤ 383,9 miljoen, een daling van 1,6% ten opzichte van 2002 (¤ 390,1 miljoen). Ondanks moeilijke marktomstandigheden en negatieve valuta-effecten bleef de omzetdaling beperkt. Wanneer het valuta-effect van ¤ 8,3 miljoen buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de omzet ¤ 2,2 miljoen.

De toegevoegde waarde steeg met ¤ 9,2 miljoen tot ¤ 169,7 miljoen. Het grote aantal innovaties en introducties van nieuwe producten is gezamenlijk goed voor circa 20% van de omzet.

De genomen maatregelen tot kostenverlaging en de doorgevoerde reorganisaties hebben geleid tot een daling van de totale operationele kosten met ¤ 13,6 miljoen ofwel 8,5%. De personeelskosten daalden met 8,1% tot ¤ 89,9 miljoen. Afschrijvingen namen af met ¤ 4,7 miljoen, met name veroorzaakt door de afwaardering van aan glasvezelproductie gebonden activa ultimo 2002. Ondanks een éénmalige reorganisatielast van ¤ 0,9 miljoen binnen de Machinegroep, daalden ook de overige bedrijfskosten.

Door de verbetering van de toegevoegde waarde en de duidelijke kostenverlaging is het bedrijfsresultaat verbeterd met ¤ 22,7 miljoen van ¤ 1,2 miljoen in 2002 tot ¤ 23,9 miljoen in 2003. Alle drie groepen binnen TKH realiseerden een positief bedrijfsresultaat.

Een positieve cash flow uit operaties van ¤ 41,7 miljoen is mede het gevolg van het verder terugdringen van voorraden en debiteuren. Door het gerichte beleid op het verder terugdringen van het werkkapitaal is de behoefte aan externe financiering verder gedaald, hetgeen heeft bijgedragen aan een daling van het saldo van financiële baten en lasten van ¤ 5,3 miljoen in 2002 tot ¤ 4,0 miljoen in 2003. De netto-investeringen bleven met ¤ 8,4 miljoen ruim onder het afschrijvingsniveau van ¤13,7 miljoen.

Door niet verrekenbare verliezen in China en niet verrekenbare financieringslasten met betrekking tot buitenlandse deelnemingen kwam de gemiddelde belastingdruk uit op 40%.

De nettowinst over 2003 bedroeg ¤ 11,9 miljoen, een verbetering van ¤ 18,6 miljoen ten opzichte van vorig jaar (2002: ¤ 6,7 miljoen negatief). De winst per aandeel over 2003 bedroeg ¤ 1,48 (20021: ¤ 0,83 negatief).

Het balanstotaal per 31 december 2003 is ten opzichte van 2002 met ¤ 40,7 miljoen teruggebracht tot ¤ 280,9 miljoen (ultimo 2002: ¤ 321,6 miljoen). De solvabiliteit nam toe tot 55,6%, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van ultimo 2002 (44,3%).

Het aantal personeelsleden daalde door de genomen reorganisatiemaatregelen ultimo 2003 tot 2.213 (ultimo 2002: 2.402).

Voortgang strategie

Op vele terreinen is goede voortgang geboekt in de uitvoering van de strategie van TKH. De transformatie van productleverancier naar oplossingsleverancier is een proces van jaren. In de huidige samenstelling van activiteiten kan gesteld worden dat inmiddels circa 70% van de omzet wordt gegenereerd met oplossingen.

De business-segmentatie naar oplossingen begint een steeds belangrijkere vorm aan te nemen, naast de opsplitsing in de groepen Technische Handel, Kabel en Machinebouw.

Na een zorgvuldige afweging is besloten om naast de segmenten 'Telecom Solutions' en 'Building Solutions' een derde segment zijnde 'Industrial Solutions' aan onze kernactiviteiten toe te voegen, waarin onder andere de Machinegroep is opgenomen. De omvang van oplossingen voor de industrie is binnen de TKH-groep inmiddels uitgegroeid tot ruim 40% van de omzet en heeft daarmee een substantieel aandeel in de omzet en het resultaat.

De vooruitzichten voor de middellange en lange termijn voor het belangrijkste segment binnen de 'Industrial Solutions', de bandenbouwsystemen, zijn positief. Een re-design in de afgelopen jaren van deze activiteiten heeft ertoe geleid dat de activiteiten beter aansluiten bij de doelstellingen en de strategie van de TKH-groep. Het cyclische karakter van deze activiteit is aanzienlijk teruggebracht door nieuwe producten toe te voegen aan het assortiment, zoals de succesvol geïntroduceerde truckbandenbouwsystemen, alsmede door het produceren van componenten voor deze systemen zoveel mogelijk uit te besteden.

Op basis van de goede vorderingen van de implementatie van de strategie heeft TKH besloten de financiële doelstellingen aan te scherpen naar een ROS van minimaal 7% en een ROCE van minimaal 15%, te bereiken binnen drie jaar.

Ontwikkelingen per groep

Technische Handelsgroep

Algemeen
De omzet van de Technische Handelsgroep daalde in het boekjaar met 6,1% tot ¤130,7 miljoen (2002: ¤ 139,2 miljoen). Valuta-effecten hadden een negatief effect van ¤4,9 miljoen op de omzet. De valuta-effecten buiten beschouwing gelaten daalde de omzet van de groep met 2,6%. De daling van de omzet is toe te schrijven aan de moeilijke marktomstandigheden in de bouw- en industriële sector. Door introductie van nieuwe producten met name in het segment 'Telecom Solutions', kon de daling gecompenseerd worden. Innovaties, in de vorm van producten en diensten welke in de laatste twee jaren zijn geïntroduceerd, waren goed voor 24% van de omzet.

Door doorgevoerde kostenverlagingen en een toegenomen aandeel van innovaties met een hogere toegevoegde waarde steeg het bedrijfsresultaat van ¤ 7,0 miljoen in 2002 naar ¤ 11,0 miljoen in 2003.

Telecom Solutions
De omzet in het segment 'Telecom Solutions' in 2003 lag op nagenoeg het niveau van 2002. De toegenomen vraag naar ADSL het afgelopen jaar, heeft ook bij TKH zijn impact gehad. Inspelend op de behoefte aan deze breedbandoplossingen werd een aantal producten toegevoegd aan het assortiment, waaronder oplossingen voor ADSL-aansluitingen en netwerken binnen de woning, onder de naam Eminent®.

In het kader van de levering van een uitgebreid programma draadgebonden en draadloze telefoontoestellen voor Primafoonwinkels vond onder meer de introductie plaats van ITech: een assortiment van draadloze telefoontoestellen voor het vaste net.

In Indonesië ontwikkelde de levering van turnkey-oplossingen voor GSM-straalmasten zich positief. De werkzaamheden bestaan uit de radioplanning, engineering en aanleg van de masten, de levering van alle materialen en de installatie ervan. In 2003 is voor deze markt een mobiele site ontwikkeld die in twee weken operationeel kan worden gemaakt.

Building Solutions
De omzet in het segment 'Building Solutions' daalde ten opzichte van 2002 als gevolg van de negatieve economische ontwikkelingen. Met name in de bouwsector was sprake van een laag investeringsniveau. Binnen TKH werd dit deels gecompenseerd door de introductie van nieuwe producten op het gebied van gestructureerde computernetwerkbekabeling en lichtschakelingen.

In het boekjaar is een groot aantal intercomsystemen geleverd in de voor TKH interessante groeimarkt Azië. Daarnaast heeft TKH voor het Ministerie van Justitie in Nederland een belangrijk project uitgevoerd voor telefonie over het internet ten behoeve van celcommunicatie in gevangenissen.

In het boekjaar steeg de vraag naar het domotica-systeem Realive® en is dit concept verder ontwikkeld. In de zorgsector is gestart met een proefproject "Thuiszorg online", waarbij ouderen door middel van een eenvoudig te bedienen systeem met elkaar én de huisarts een videoverbinding kunnen onderhouden.

Industrial Solutions
In de Technische Handelsgroep is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van het segment 'Industrial Solutions'. Binnen dit segment streeft de Technische Handelsgroep een rol na als 'System Integrator' met als kernactiviteit het ontwerpen en realiseren van geavanceerde besturingssystemen voor machinebouw- en procesindustrie.

TKH investeerde in een verdere ontwikkeling van haar handelsportfolio en kennis op het gebied van MES (Manufacturing Execution Systems). MES zijn besturings- en informatiesystemen, die de verschillende functies binnen een productieomgeving verbinden. MES vervangt de papierstromen en maakt alle gegevens over product, proces en kwaliteit direct beschikbaar.

Kabelgroep

Algemeen
De omzet van de Kabelgroep bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op ¤ 175,0 miljoen (2002: ¤ 176,4 miljoen). In de telecom-, bouw- en installatie-sector was er sprake van aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Het volume in de telecomsector steeg ten opzichte van het niveau van 2002, maar door de aanhoudende prijsdruk daalde de omzet. In de bouw- en installatiesector daalde het marktvolume met ongeveer 10% terwijl het prijsniveau onder druk stond. Daartegenover was er sprake van groei in de speciaalkabelsector met oplossingen voor de industriële sector en kon TKH haar positie buiten Nederland verder uitbreiden. Innovaties hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Het bedrijfsresultaat van de Kabelgroep steeg van ¤ 5,8 miljoen negatief in 2002 naar ¤7,0 miljoen positief in het boekjaar. Deze stijging werd gerealiseerd door een verschuiving in de productmix naar producten en systemen met een hogere toegevoegde waarde, alsook door de in 2002 genomen reorganisatiemaatregelen en kostenreductieprogramma's.

Telecom Solutions
Het investeringsniveau in de telecomsector voor outdoor netwerken lag op een vergelijkbaar niveau als in 2002. De vraag naar glasvezelnetwerken nam licht toe, maar bleef op een laag niveau. Door de aanhoudende overcapaciteit op de wereldmarkt voor glasvezel daalde het prijsniveau met 20% ten opzichte van het niveau ultimo 2002. De afwaardering van de activa voor de glasvezelactiviteiten in 2002 heeft de TKH-groep in de gelegenheid gesteld om haar concurrentiepositie te versterken. In China verbeterde het resultaat van de vestiging voor de productie van glasvezel aanzienlijk ten opzichte van 2002. Het productievolume van glasvezels verdubbelde ten opzichte van het voorgaande jaar. Door het extreem lage prijsniveau en de investeringen in productontwikkeling kon echter nog geen positief resultaat worden gerealiseerd.

De interesse voor FTTH (Fibre to the Home)-oplossingen nam toe. Glasvezel wordt nog steeds gezien als het beste medium om de toekomstige behoefte aan breedband- diensten in te kunnen vullen. Een aantal nieuwe pilotprojecten voor FTTH werd in Nederland geïnitieerd. De belangstelling buiten Nederland neemt ook toe. Met het modulaire kabel systeem (MKS) heeft TKH een 'state of the art'-oplossing in huis. Hiermee heeft TKH een marktaandeel in Nederland van meer dan 40% waarmee TKH een belangrijke rol kan spelen wanneer de markt zal aantrekken.

In het vierde kwartaal van 2003 werd een start gemaakt met volumeproductie van multimode glasvezels. De overcapaciteit in dit segment is aanzienlijk minder dan in het segment single mode glasvezel voor outdoor netwerken, omdat het aantal aanbieders beperkter is. TKH heeft, in tegenstelling tot veel spelers in de glasvezelmarkt, een machinepark dat zeer geschikt is om ook multimode glasvezels te produceren.

Building Solutions
In samenhang met de Technische Handelsgroep is het segment 'Building Solutions' verder vormgegeven en is een programma inganggezet om tot totaaloplossingen te komen voor installaties binnen gebouwen. Een belangrijke ontwikkeling is hierbij de levering van een totaalsysteem voor brandwerende en functiebestendige kabelsystemen.

Door de aanhoudende terughoudendheid tot investeren binnen Nederland in met name de bouwsector daalde het marktvolume in de voor TKH belangrijkste markt voor installatiekabel met ongeveer 10%. Het marktaandeel in dit segment kon echter worden gehandhaafd. Door de hevige concurrentie stond de marge onder druk. Door in te zetten op nieuwe kansrijke gebieden en samenwerking met grote Europese partijen kon het omzetaandeel van TKH buiten Nederland verder toenemen.

Industrial Solutions
De omzet van speciaalkabeloplossingen voor het segment 'Industrial Solutions' ontwikkelde zich voorspoedig en met name de handelsactiviteiten in Duitsland namen aanzienlijk toe. In de belangrijkste speciaalkabelsegmenten voor de TKH-groep, de medische, automotive, robot- en machinebouwsector, werden omzetstijgingen gerealiseerd.

Naast uitbreiding van de assemblagecapaciteit in Duitsland werd in Polen in samenwerking met de Technische Handelsgroep een assemblage-unit opgezet waar in kleine series op maat gesneden oplossingen voor kabelsystemen kunnen worden geproduceerd. Daarnaast bereikten de leveringen van kabelsystemen voor tolbruggen in Duitsland een hoogtepunt hetgeen een belangrijk aandeel in de omzetgroei hadden.

Diverse nieuwe ontwikkelingen werden voorbereid en geïntroduceerd in de markt, waarmee voor de komende jaren een gezond groeiperspectief voor het segment speciaalkabel wordt verwacht. De hoge mate van dienstverlening en oplossingsgerichtheid en vooral de innovatieve slagkracht geeft TKH een sterke positie in de verdere uitbouw van deze activiteiten.

Machinegroep

Algemeen
De omzet van de Machinegroep steeg met 4,2% tot ¤ 79,6 miljoen (2002: ¤ 76,4 miljoen). De omzettoename werd gerealiseerd in het segment bandenbouwsystemen, terwijl er sprake was van een omzetdaling in het segment producthandlingsystemen.

Het bedrijfsresultaat in de Machinegroep steeg aanzienlijk door de omzetstijging, in combinatie met een toename van het aandeel nieuwe producten, en door de kostenverlagingen. Ondanks de éénmalige reorganisatiekosten van ¤ 0,9 miljoen steeg het bedrijfsresultaat tot ¤ 11,0 miljoen (2002: 5,6 miljoen).

Industrial Solutions
De trend om de bouw van bandenbouwsystemen uit te besteden aan gespecialiseerde leveranciers heeft zich in het boekjaar doorgezet. De markt voor TKH is daarmee groter geworden. Daarnaast leiden de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van autobanden tot investeringen in nieuwe machinetechnologieën. De ontwikkeling van autobanden voor een steeds grotere velgdiameter speelt hierbij een belangrijke rol evenals ontwikkelingen voor nieuwe bandconstructies (run-flat tires) waarbij het reservewiel kan vervallen. Ook uitbreiding van het assortiment met truckbanden-bouwsystemen heeft een positieve invloed op de groei van de activiteiten en heeft bovendien de cycliciteit aanzienlijk teruggebracht.

Deze trends hebben een gunstige invloed op de orderintake van het segment bandenbouwsystemen. Door reeds een groot aantal jaren ruim 6% van de omzet te investeren in nieuwe ontwikkelingen is het marktleiderschap verder uitgebreid.

In het segment producthandlingsystemen lag het investeringsniveau bij een aantal klanten duidelijk lager. In de eerste helft van het boekjaar werd besloten om een reorganisatie door te voeren om daarmee het kostenniveau in lijn te brengen met het lagere activiteitenniveau.

De positieve vooruitzichten voor de komende jaren voor bandenbouwsystemen en het aandeel van deze activiteiten in de omzet en het resultaat van TKH hebben ertoe geleid dat TKH deze activiteiten heeft ondergebracht in het segment 'Industrial Solutions' en tot kernactiviteit heeft benoemd.

Dividend

Aan de op 26 mei 2004 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld een dividend van ¤ 1,00 uit te keren per (certificaat van) gewoon aandeel (2003: ¤0,30). Het dividend zal in contanten worden uitgekeerd.

Vooruitzichten

De marktomstandigheden in de telecom-, bouw- en installatiesector zullen naar verwachting moeilijk blijven. Dit heeft met name effect op de activiteiten in de Kabelgroep, waar in voornoemde sectoren mede door de sterk gestegen grondstofprijzen een verdere druk op de marges zal bestaan. De speciaalkabelsector heeft, met innovaties voor de industriële sector, een sterke basis om verdere groei te realiseren.

Binnen de Technische Handelsgroep hebben de innovaties voor oplossingen op het gebied van communicatie, veiligheid, comfort en zorg een positieve invloed op de resultaatontwikkelingen, waardoor het effect van de moeilijke marktomstandigheden in deze groep beperkter zal zijn.

De orderportefeuille binnen de Machinegroep is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Op basis hiervan wordt verwacht dat de omzet en het resultaat in deze groep verder kan groeien.

Op dit moment achten wij het nog te vroeg om een nadere uitspraak te doen over de nettowinst in 2004.

Haaksbergen, 18 maart 2004

Raad van Bestuur

Voor nadere informatie: J.M.A. (Alexander) van der Lof MBA, voorzitter Raad van Bestuur
tel. (053) 5732901
Internetsite: www. tkh.nl

AGENDA

Dinsdag 25 mei 2004: trading update Q1 2004
Woensdag 26 mei 2004: Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2004 Donderdag 2 september 2004: publicatie halfjaarcijfers 2004 Donderdag 25 november 2004: trading update Q3 2004

Profiel

N.V. Twentsche Kabel Holding (TKH) is een internationaal opererende groep ondernemingen, gespecialiseerd in het creëren en leveren van - innovatieve - systemen en netwerken in de informatie- en telecommunicatietechnologie alsmede in de elektrotechnische en industriële sector.

De activiteiten van TKH zijn geconcentreerd in drie groepen: de Technische Handelsgroep, Kabelgroep en Machinegroep.

De focus is gericht op het leveren van systeemoplossingen in de segmenten 'Telecom Solutions', 'Building Solutions' en 'Industrial Solutions'. Met toegevoegde waarde als advisering, ontwikkeling, samenstelling en levering van innovatieve totaaloplossingen op basis van specialistische kennis bereikt TKH haar doelstelling van optimale, oplossingsgerichte dienstverlening aan de klant.

Uitbouw binnen deze segmenten zal worden bereikt met een sterke nadruk op technische handelsactiviteiten (value added reselling). De Kabelgroep is actief als niche speler en verschuift het accent in toenemende mate naar oplossingen in de vorm van totaalsystemen, veelal ook in samenwerking met de Technische Handelsgroep. De Machinegroep richt zich met name op het segment 'Industrial Solutions' en is gespecialiseerd in de productie van bandenbouwsystemen voor auto's en vrachtwagens en geautomatiseerde flexibele producthandlingsystemen.

Een geïntegreerde aanpak van activiteiten en marktsegmenten benadrukt en borgt de samenhang binnen en tussen de groepen.

Continue aandacht voor onderzoek en ontwikkeling zorgt voor een producten- en dienstenpakket dat technologisch geavanceerde oplossingen waarborgt. Deze worden op de markt gebracht in met name Noordwest- en Oost-Europa. Tevens is er een groeiende marktpositie in Azië. Over 2003 behaalde TKH met 2.213 medewerkers een omzet van ¤383,9 miljoen.

GECONSOLIDEERDE BALANS per 31 december 2003
in duizenden euro's
31-12-200331-12-2002
Activa
Immateriële vaste activa2.6205.946
Materiële vaste activa118.916125.737
Financiële vaste activa545727
Voorraden71.19587.284
Vorderingen79.71694.799
Liquide middelen7.8667.143
Totaal280.858321.636
Passiva
Eigen vermogen156.269142.645
Minderheidsbelang derden022
Voorzieningen18.42522.314
Langlopende schulden26.81274.338
Kortlopende schulden79.35282.317

Totaal280.858321.636

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING
in duizenden euro's
20032002
Totaal omzet 1)383.893390.062
Kosten grond- en hulpstoffen,
handelsproducten en uitbesteed werk214.162229.485
Personeelskosten89.91297.843
Afschrijvingen13.90718.599
Overige bedrijfskosten41.99342.960
Totaal van de bedrijfslasten359.974388.887
Bedrijfsresultaat23.9191.175
Financiële baten en lasten-4.040-5.273
Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening0
voor belastingen19.879-4.098
Belastingen over resultaat uit gewone
bedrijfsuitoefening7.9612.613
Winst voor buitengewone baten en lasten11.918-6.711 Minderheidsbelang derden -11
Buitengewone bate-10.114
Buitengewone last --58.000
Nettowinst11.918-54.586
Nettowinst per uitstaand aandeel1,48-0,83
Aantal uitstaande gewone aandelen ( X 1.000 )8.0698.069
1 ) Omzet incl. wijziging in de voorraad gereed product, onderhanden werk en overige bedrijfsopbrengsten.

Verdeling per groepin duizenden euro's
20032002

2e halfjaar

1e halfjaartotaal

2e halfjaar

1e halfjaartotaal
Omzet 1)
Technische Handelsgroep66.15664.527130.68371.64567.546139.191 Kabelgroep 87.75187.242174.99384.15792.210176.367
Machinegroep41.13038.48479.61443.58432.80676.390
Onderlinge leveringen -1.141-256-1.397-979-907-1.886 Totaal omzet193.896189.997383.893198.407191.655390.062 Bedrijfsresultaat
Technische Handelsgroep5.4575.54711.0045.1721.8717.043 Kabelgroep 3.9013.0636.964-1.928-3.827-5.755
Machinegroep6.6284.33010.9584.4151.1635.578
Overige-2.703-2.304-5.007-2.728-2.963-5.691
Totaal bedrijfsresultaat13.28310.63623.9194.931-3.7561.175


1 ) Omzet incl. wijziging in de voorraad gereed product, onderhanden werk en overige bedrijfsopbrengsten.

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT
In duizenden euro's
20032002
Kasstroom uit operationele activiteiten
Bedrijfsresultaat23.919 1.175
Afschrijvingen13.722 19.559
Mutaties voorzieningen(3.889)(7.427)
Mutatie werkkapitaal14.237 41.344
Kasstroom uit bedrijfsoperaties47.989 54.651
Resultaat niet geconsolideerde deelnemingen(102)78 Ontvangen/betaalde interest(5.174)(4.271)
Belastingen over de winst(1.042)(1.609)
Kasstroom uit operationele activiteiten(A)41.671 48.849 Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Investeringen minus desinvesteringen in
materiële vaste activa(8.367)(3.288)
Aankoop/verkoop/resultaten deelnemingen0 10.158
Verwerving overige financiële vaste activa508 (517) Kasstroom uit investeringsactiviteiten(B)(7.859)6.353 Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Betaald dividend(2.420)(2.028)
Inkoop eigen aandelen0 (476)
Mutatie langlopende schulden(47.526)4.206
Overige waardemutaties incl. omrekeningsverschillen(2.088)3.616 Kasstroom uit financieringsactiviteiten(C )(52.034)5.318 Mutatie liquide middelen(A+B+C)(18.222)60.520
Het saldo liquide middelen bestaat uit:

-Liquide middelen7.866 7.143

-Schulden aan kredietinstellingen(18.945)0
Stand per 31 december(11.079)7.143

Persbericht

Jaarcijfers 2003

Sterke verbetering nettowinst TKH
Innovaties goed voor ruim 20% omzet

· Nettowinst stijgt naar ¤ 11,9 miljoen

· Omzet licht gedaald van ¤ 390,1 miljoen naar ¤ 383,9 miljoen; exclusief valuta invloeden geringe omzetstijging
· Toegevoegde waarde substantieel hoger door totaaloplossingen en accent op innovaties
· Verlaging totale operationele kosten met ¤ 13,6 miljoen
· Balans aanzienlijk versterkt : solvabiliteit stijgt van 44,3% naar 55,6%
· Dividendvoorstel: ¤ 1,00 per (certificaat van) gewoon aandeel (pay out 68%) Outlook

· Aanhoudend moeilijke marktomstandigheden telecom-, bouw- en installatie-sector
· Innovaties in alle groepen bieden perspectief voor groei
· Nog geen nadere uitspraak over nettowinst 2004

Kengetallen
(in mln ¤ tenzij anders vermeld) 2003 2002 Verschil Omzet 383,9 390,1 - 6,2 Bedrijfsresultaat (EBIT) 23,9 1,2 +22,7 Nettowinst voor buitengewone baten/lasten 11,9 ( 6,7) +18,6 Nettowinst per gewoon aandeel (in ¤) 1,48 (0,83) + 2,31 Nettowinst na buitengewone baten/lasten 11,9 (54,6) +66,5 Solvabiliteit (in %) 55,6 44,3 ROS (in %) 6,2 0,3 ROCE (in %) 10,4 0,4

Alexander van der Lof, CEO van TKH: "Doordat wij sterk inzetten op vernieuwing van het portfolio van activiteiten en als oplossingsgerichte partner toegevoegde waarde leveren aan onze klanten, konden we ondanks de moeilijke marktomstandigheden een nagenoeg gelijke omzet realiseren. Kansrijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van communicatie, veiligheid, zorg en comfort hebben de negatieve ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector kunnen compenseren. Ruim 20% van de omzet kon worden gerealiseerd met innovaties en oplossingen die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd. Dit heeft TKH een sterke basis gegeven voor uitbouw van klantrelaties en het verstevigen van onze positie in de voor TKH belangrijkste markten."

Financiële gang van zaken

De omzet in het boekjaar bedroeg ¤ 383,9 miljoen, een daling van 1,6% ten opzichte van 2002 (¤ 390,1 miljoen). Ondanks moeilijke marktomstandigheden en negatieve valuta-effecten bleef de omzetdaling beperkt. Wanneer het valuta-effect van ¤ 8,3 miljoen buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de omzet ¤ 2,2 miljoen.

De toegevoegde waarde steeg met ¤ 9,2 miljoen tot ¤ 169,7 miljoen. Het grote aantal innovaties en introducties van nieuwe producten is gezamenlijk goed voor circa 20% van de omzet.

De genomen maatregelen tot kostenverlaging en de doorgevoerde reorganisaties hebben geleid tot een daling van de totale operationele kosten met ¤ 13,6 miljoen ofwel 8,5%. De personeelskosten daalden met 8,1% tot ¤ 89,9 miljoen. Afschrijvingen namen af met ¤ 4,7 miljoen, met name veroorzaakt door de afwaardering van aan glasvezelproductie gebonden activa ultimo 2002. Ondanks een éénmalige reorganisatielast van ¤ 0,9 miljoen binnen de Machinegroep, daalden ook de overige bedrijfskosten.

Door de verbetering van de toegevoegde waarde en de duidelijke kostenverlaging is het bedrijfsresultaat verbeterd met ¤ 22,7 miljoen van ¤ 1,2 miljoen in 2002 tot ¤ 23,9 miljoen in 2003. Alle drie groepen binnen TKH realiseerden een positief bedrijfsresultaat.

Een positieve cash flow uit operaties van ¤ 41,7 miljoen is mede het gevolg van het verder terugdringen van voorraden en debiteuren. Door het gerichte beleid op het verder terugdringen van het werkkapitaal is de behoefte aan externe financiering verder gedaald, hetgeen heeft bijgedragen aan een daling van het saldo van financiële baten en lasten van ¤ 5,3 miljoen in 2002 tot ¤ 4,0 miljoen in 2003. De netto-investeringen bleven met ¤ 8,4 miljoen ruim onder het afschrijvingsniveau van ¤13,7 miljoen.

Door niet verrekenbare verliezen in China en niet verrekenbare financieringslasten met betrekking tot buitenlandse deelnemingen kwam de gemiddelde belastingdruk uit op 40%.

De nettowinst over 2003 bedroeg ¤ 11,9 miljoen, een verbetering van ¤ 18,6 miljoen ten opzichte van vorig jaar (2002: ¤ 6,7 miljoen negatief). De winst per aandeel over 2003 bedroeg ¤ 1,48 (20021: ¤ 0,83 negatief).

Het balanstotaal per 31 december 2003 is ten opzichte van 2002 met ¤ 40,7 miljoen teruggebracht tot ¤ 280,9 miljoen (ultimo 2002: ¤ 321,6 miljoen). De solvabiliteit nam toe tot 55,6%, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van ultimo 2002 (44,3%).

Het aantal personeelsleden daalde door de genomen reorganisatiemaatregelen ultimo 2003 tot 2.213 (ultimo 2002: 2.402).

Voortgang strategie

Op vele terreinen is goede voortgang geboekt in de uitvoering van de strategie van TKH. De transformatie van productleverancier naar oplossingsleverancier is een proces van jaren. In de huidige samenstelling van activiteiten kan gesteld worden dat inmiddels circa 70% van de omzet wordt gegenereerd met oplossingen.

De business-segmentatie naar oplossingen begint een steeds belangrijkere vorm aan te nemen, naast de opsplitsing in de groepen Technische Handel, Kabel en Machinebouw.

Na een zorgvuldige afweging is besloten om naast de segmenten 'Telecom Solutions' en 'Building Solutions' een derde segment zijnde 'Industrial Solutions' aan onze kernactiviteiten toe te voegen, waarin onder andere de Machinegroep is opgenomen. De omvang van oplossingen voor de industrie is binnen de TKH-groep inmiddels uitgegroeid tot ruim 40% van de omzet en heeft daarmee een substantieel aandeel in de omzet en het resultaat.

De vooruitzichten voor de middellange en lange termijn voor het belangrijkste segment binnen de 'Industrial Solutions', de bandenbouwsystemen, zijn positief. Een re-design in de afgelopen jaren van deze activiteiten heeft ertoe geleid dat de activiteiten beter aansluiten bij de doelstellingen en de strategie van de TKH-groep. Het cyclische karakter van deze activiteit is aanzienlijk teruggebracht door nieuwe producten toe te voegen aan het assortiment, zoals de succesvol geïntroduceerde truckbandenbouwsystemen, alsmede door het produceren van componenten voor deze systemen zoveel mogelijk uit te besteden.

Op basis van de goede vorderingen van de implementatie van de strategie heeft TKH besloten de financiële doelstellingen aan te scherpen naar een ROS van minimaal 7% en een ROCE van minimaal 15%, te bereiken binnen drie jaar.

Ontwikkelingen per groep

Technische Handelsgroep

Algemeen
De omzet van de Technische Handelsgroep daalde in het boekjaar met 6,1% tot ¤130,7 miljoen (2002: ¤ 139,2 miljoen). Valuta-effecten hadden een negatief effect van ¤4,9 miljoen op de omzet. De valuta-effecten buiten beschouwing gelaten daalde de omzet van de groep met 2,6%. De daling van de omzet is toe te schrijven aan de moeilijke marktomstandigheden in de bouw- en industriële sector. Door introductie van nieuwe producten met name in het segment 'Telecom Solutions', kon de daling gecompenseerd worden. Innovaties, in de vorm van producten en diensten welke in de laatste twee jaren zijn geïntroduceerd, waren goed voor 24% van de omzet.

Door doorgevoerde kostenverlagingen en een toegenomen aandeel van innovaties met een hogere toegevoegde waarde steeg het bedrijfsresultaat van ¤ 7,0 miljoen in 2002 naar ¤ 11,0 miljoen in 2003.

Telecom Solutions
De omzet in het segment 'Telecom Solutions' in 2003 lag op nagenoeg het niveau van 2002. De toegenomen vraag naar ADSL het afgelopen jaar, heeft ook bij TKH zijn impact gehad. Inspelend op de behoefte aan deze breedbandoplossingen werd een aantal producten toegevoegd aan het assortiment, waaronder oplossingen voor ADSL-aansluitingen en netwerken binnen de woning, onder de naam Eminent®.

In het kader van de levering van een uitgebreid programma draadgebonden en draadloze telefoontoestellen voor Primafoonwinkels vond onder meer de introductie plaats van ITech: een assortiment van draadloze telefoontoestellen voor het vaste net.

In Indonesië ontwikkelde de levering van turnkey-oplossingen voor GSM-straalmasten zich positief. De werkzaamheden bestaan uit de radioplanning, engineering en aanleg van de masten, de levering van alle materialen en de installatie ervan. In 2003 is voor deze markt een mobiele site ontwikkeld die in twee weken operationeel kan worden gemaakt.

Building Solutions
De omzet in het segment 'Building Solutions' daalde ten opzichte van 2002 als gevolg van de negatieve economische ontwikkelingen. Met name in de bouwsector was sprake van een laag investeringsniveau. Binnen TKH werd dit deels gecompenseerd door de introductie van nieuwe producten op het gebied van gestructureerde computernetwerkbekabeling en lichtschakelingen.

In het boekjaar is een groot aantal intercomsystemen geleverd in de voor TKH interessante groeimarkt Azië. Daarnaast heeft TKH voor het Ministerie van Justitie in Nederland een belangrijk project uitgevoerd voor telefonie over het internet ten behoeve van celcommunicatie in gevangenissen.

In het boekjaar steeg de vraag naar het domotica-systeem Realive® en is dit concept verder ontwikkeld. In de zorgsector is gestart met een proefproject "Thuiszorg online", waarbij ouderen door middel van een eenvoudig te bedienen systeem met elkaar én de huisarts een videoverbinding kunnen onderhouden.

Industrial Solutions
In de Technische Handelsgroep is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van het segment 'Industrial Solutions'. Binnen dit segment streeft de Technische Handelsgroep een rol na als 'System Integrator' met als kernactiviteit het ontwerpen en realiseren van geavanceerde besturingssystemen voor machinebouw- en procesindustrie.

TKH investeerde in een verdere ontwikkeling van haar handelsportfolio en kennis op het gebied van MES (Manufacturing Execution Systems). MES zijn besturings- en informatiesystemen, die de verschillende functies binnen een productieomgeving verbinden. MES vervangt de papierstromen en maakt alle gegevens over product, proces en kwaliteit direct beschikbaar.

Kabelgroep

Algemeen
De omzet van de Kabelgroep bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op ¤ 175,0 miljoen (2002: ¤ 176,4 miljoen). In de telecom-, bouw- en installatie-sector was er sprake van aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Het volume in de telecomsector steeg ten opzichte van het niveau van 2002, maar door de aanhoudende prijsdruk daalde de omzet. In de bouw- en installatiesector daalde het marktvolume met ongeveer 10% terwijl het prijsniveau onder druk stond. Daartegenover was er sprake van groei in de speciaalkabelsector met oplossingen voor de industriële sector en kon TKH haar positie buiten Nederland verder uitbreiden. Innovaties hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Het bedrijfsresultaat van de Kabelgroep steeg van ¤ 5,8 miljoen negatief in 2002 naar ¤7,0 miljoen positief in het boekjaar. Deze stijging werd gerealiseerd door een verschuiving in de productmix naar producten en systemen met een hogere toegevoegde waarde, alsook door de in 2002 genomen reorganisatiemaatregelen en kostenreductieprogramma's.

Telecom Solutions
Het investeringsniveau in de telecomsector voor outdoor netwerken lag op een vergelijkbaar niveau als in 2002. De vraag naar glasvezelnetwerken nam licht toe, maar bleef op een laag niveau. Door de aanhoudende overcapaciteit op de wereldmarkt voor glasvezel daalde het prijsniveau met 20% ten opzichte van het niveau ultimo 2002. De afwaardering van de activa voor de glasvezelactiviteiten in 2002 heeft de TKH-groep in de gelegenheid gesteld om haar concurrentiepositie te versterken. In China verbeterde het resultaat van de vestiging voor de productie van glasvezel aanzienlijk ten opzichte van 2002. Het productievolume van glasvezels verdubbelde ten opzichte van het voorgaande jaar. Door het extreem lage prijsniveau en de investeringen in productontwikkeling kon echter nog geen positief resultaat worden gerealiseerd.

De interesse voor FTTH (Fibre to the Home)-oplossingen nam toe. Glasvezel wordt nog steeds gezien als het beste medium om de toekomstige behoefte aan breedband- diensten in te kunnen vullen. Een aantal nieuwe pilotprojecten voor FTTH werd in Nederland geïnitieerd. De belangstelling buiten Nederland neemt ook toe. Met het modulaire kabel systeem (MKS) heeft TKH een 'state of the art'-oplossing in huis. Hiermee heeft TKH een marktaandeel in Nederland van meer dan 40% waarmee TKH een belangrijke rol kan spelen wanneer de markt zal aantrekken.

In het vierde kwartaal van 2003 werd een start gemaakt met volumeproductie van multimode glasvezels. De overcapaciteit in dit segment is aanzienlijk minder dan in het segment single mode glasvezel voor outdoor netwerken, omdat het aantal aanbieders beperkter is. TKH heeft, in tegenstelling tot veel spelers in de glasvezelmarkt, een machinepark dat zeer geschikt is om ook multimode glasvezels te produceren.

Building Solutions
In samenhang met de Technische Handelsgroep is het segment 'Building Solutions' verder vormgegeven en is een programma inganggezet om tot totaaloplossingen te komen voor installaties binnen gebouwen. Een belangrijke ontwikkeling is hierbij de levering van een totaalsysteem voor brandwerende en functiebestendige kabelsystemen.

Door de aanhoudende terughoudendheid tot investeren binnen Nederland in met name de bouwsector daalde het marktvolume in de voor TKH belangrijkste markt voor installatiekabel met ongeveer 10%. Het marktaandeel in dit segment kon echter worden gehandhaafd. Door de hevige concurrentie stond de marge onder druk. Door in te zetten op nieuwe kansrijke gebieden en samenwerking met grote Europese partijen kon het omzetaandeel van TKH buiten Nederland verder toenemen.

Industrial Solutions
De omzet van speciaalkabeloplossingen voor het segment 'Industrial Solutions' ontwikkelde zich voorspoedig en met name de handelsactiviteiten in Duitsland namen aanzienlijk toe. In de belangrijkste speciaalkabelsegmenten voor de TKH-groep, de medische, automotive, robot- en machinebouwsector, werden omzetstijgingen gerealiseerd.

Naast uitbreiding van de assemblagecapaciteit in Duitsland werd in Polen in samenwerking met de Technische Handelsgroep een assemblage-unit opgezet waar in kleine series op maat gesneden oplossingen voor kabelsystemen kunnen worden geproduceerd. Daarnaast bereikten de leveringen van kabelsystemen voor tolbruggen in Duitsland een hoogtepunt hetgeen een belangrijk aandeel in de omzetgroei hadden.

Diverse nieuwe ontwikkelingen werden voorbereid en geïntroduceerd in de markt, waarmee voor de komende jaren een gezond groeiperspectief voor het segment speciaalkabel wordt verwacht. De hoge mate van dienstverlening en oplossingsgerichtheid en vooral de innovatieve slagkracht geeft TKH een sterke positie in de verdere uitbouw van deze activiteiten.

Machinegroep

Algemeen
De omzet van de Machinegroep steeg met 4,2% tot ¤ 79,6 miljoen (2002: ¤ 76,4 miljoen). De omzettoename werd gerealiseerd in het segment bandenbouwsystemen, terwijl er sprake was van een omzetdaling in het segment producthandlingsystemen.

Het bedrijfsresultaat in de Machinegroep steeg aanzienlijk door de omzetstijging, in combinatie met een toename van het aandeel nieuwe producten, en door de kostenverlagingen. Ondanks de éénmalige reorganisatiekosten van ¤ 0,9 miljoen steeg het bedrijfsresultaat tot ¤ 11,0 miljoen (2002: 5,6 miljoen).

Industrial Solutions
De trend om de bouw van bandenbouwsystemen uit te besteden aan gespecialiseerde leveranciers heeft zich in het boekjaar doorgezet. De markt voor TKH is daarmee groter geworden. Daarnaast leiden de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van autobanden tot investeringen in nieuwe machinetechnologieën. De ontwikkeling van autobanden voor een steeds grotere velgdiameter speelt hierbij een belangrijke rol evenals ontwikkelingen voor nieuwe bandconstructies (run-flat tires) waarbij het reservewiel kan vervallen. Ook uitbreiding van het assortiment met truckbanden-bouwsystemen heeft een positieve invloed op de groei van de activiteiten en heeft bovendien de cycliciteit aanzienlijk teruggebracht.

Deze trends hebben een gunstige invloed op de orderintake van het segment bandenbouwsystemen. Door reeds een groot aantal jaren ruim 6% van de omzet te investeren in nieuwe ontwikkelingen is het marktleiderschap verder uitgebreid.

In het segment producthandlingsystemen lag het investeringsniveau bij een aantal klanten duidelijk lager. In de eerste helft van het boekjaar werd besloten om een reorganisatie door te voeren om daarmee het kostenniveau in lijn te brengen met het lagere activiteitenniveau.

De positieve vooruitzichten voor de komende jaren voor bandenbouwsystemen en het aandeel van deze activiteiten in de omzet en het resultaat van TKH hebben ertoe geleid dat TKH deze activiteiten heeft ondergebracht in het segment 'Industrial Solutions' en tot kernactiviteit heeft benoemd.

Dividend

Aan de op 26 mei 2004 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld een dividend van ¤ 1,00 uit te keren per (certificaat van) gewoon aandeel (2003: ¤0,30). Het dividend zal in contanten worden uitgekeerd.

Vooruitzichten

De marktomstandigheden in de telecom-, bouw- en installatiesector zullen naar verwachting moeilijk blijven. Dit heeft met name effect op de activiteiten in de Kabelgroep, waar in voornoemde sectoren mede door de sterk gestegen grondstofprijzen een verdere druk op de marges zal bestaan. De speciaalkabelsector heeft, met innovaties voor de industriële sector, een sterke basis om verdere groei te realiseren.

Binnen de Technische Handelsgroep hebben de innovaties voor oplossingen op het gebied van communicatie, veiligheid, comfort en zorg een positieve invloed op de resultaatontwikkelingen, waardoor het effect van de moeilijke marktomstandigheden in deze groep beperkter zal zijn.

De orderportefeuille binnen de Machinegroep is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Op basis hiervan wordt verwacht dat de omzet en het resultaat in deze groep verder kan groeien.

Op dit moment achten wij het nog te vroeg om een nadere uitspraak te doen over de nettowinst in 2004.

Haaksbergen, 18 maart 2004

Raad van Bestuur

Voor nadere informatie: J.M.A. (Alexander) van der Lof MBA, voorzitter Raad van Bestuur
tel. (053) 5732901
Internetsite: www. tkh.nl

AGENDA

Dinsdag 25 mei 2004: trading update Q1 2004
Woensdag 26 mei 2004: Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2004 Donderdag 2 september 2004: publicatie halfjaarcijfers 2004 Donderdag 25 november 2004: trading update Q3 2004

Profiel

N.V. Twentsche Kabel Holding (TKH) is een internationaal opererende groep ondernemingen, gespecialiseerd in het creëren en leveren van - innovatieve - systemen en netwerken in de informatie- en telecommunicatietechnologie alsmede in de elektrotechnische en industriële sector.

De activiteiten van TKH zijn geconcentreerd in drie groepen: de Technische Handelsgroep, Kabelgroep en Machinegroep.

De focus is gericht op het leveren van systeemoplossingen in de segmenten 'Telecom Solutions', 'Building Solutions' en 'Industrial Solutions'. Met toegevoegde waarde als advisering, ontwikkeling, samenstelling en levering van innovatieve totaaloplossingen op basis van specialistische kennis bereikt TKH haar doelstelling van optimale, oplossingsgerichte dienstverlening aan de klant.

Uitbouw binnen deze segmenten zal worden bereikt met een sterke nadruk op technische handelsactiviteiten (value added reselling). De Kabelgroep is actief als niche speler en verschuift het accent in toenemende mate naar oplossingen in de vorm van totaalsystemen, veelal ook in samenwerking met de Technische Handelsgroep. De Machinegroep richt zich met name op het segment 'Industrial Solutions' en is gespecialiseerd in de productie van bandenbouwsystemen voor auto's en vrachtwagens en geautomatiseerde flexibele producthandlingsystemen.

Een geïntegreerde aanpak van activiteiten en marktsegmenten benadrukt en borgt de samenhang binnen en tussen de groepen.

Continue aandacht voor onderzoek en ontwikkeling zorgt voor een producten- en dienstenpakket dat technologisch geavanceerde oplossingen waarborgt. Deze worden op de markt gebracht in met name Noordwest- en Oost-Europa. Tevens is er een groeiende marktpositie in Azië. Over 2003 behaalde TKH met 2.213 medewerkers een omzet van ¤383,9 miljoen.

GECONSOLIDEERDE BALANS per 31 december 2003
in duizenden euro's
31-12-200331-12-2002
Activa
Immateriële vaste activa2.6205.946
Materiële vaste activa118.916125.737
Financiële vaste activa545727
Voorraden71.19587.284
Vorderingen79.71694.799
Liquide middelen7.8667.143
Totaal280.858321.636
Passiva
Eigen vermogen156.269142.645
Minderheidsbelang derden022
Voorzieningen18.42522.314
Langlopende schulden26.81274.338
Kortlopende schulden79.35282.317

Totaal280.858321.636

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING
in duizenden euro's
20032002
Totaal omzet 1)383.893390.062
Kosten grond- en hulpstoffen,
handelsproducten en uitbesteed werk214.162229.485
Personeelskosten89.91297.843
Afschrijvingen13.90718.599
Overige bedrijfskosten41.99342.960
Totaal van de bedrijfslasten359.974388.887
Bedrijfsresultaat23.9191.175
Financiële baten en lasten-4.040-5.273
Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening0
voor belastingen19.879-4.098
Belastingen over resultaat uit gewone
bedrijfsuitoefening7.9612.613
Winst voor buitengewone baten en lasten11.918-6.711 Minderheidsbelang derden -11
Buitengewone bate-10.114
Buitengewone last --58.000
Nettowinst11.918-54.586
Nettowinst per uitstaand aandeel1,48-0,83
Aantal uitstaande gewone aandelen ( X 1.000 )8.0698.069
1 ) Omzet incl. wijziging in de voorraad gereed product, onderhanden werk en overige bedrijfsopbrengsten.

Verdeling per groepin duizenden euro's
20032002

2e halfjaar

1e halfjaartotaal

2e halfjaar

1e halfjaartotaal
Omzet 1)
Technische Handelsgroep66.15664.527130.68371.64567.546139.191 Kabelgroep 87.75187.242174.99384.15792.210176.367
Machinegroep41.13038.48479.61443.58432.80676.390
Onderlinge leveringen -1.141-256-1.397-979-907-1.886 Totaal omzet193.896189.997383.893198.407191.655390.062 Bedrijfsresultaat
Technische Handelsgroep5.4575.54711.0045.1721.8717.043 Kabelgroep 3.9013.0636.964-1.928-3.827-5.755
Machinegroep6.6284.33010.9584.4151.1635.578
Overige-2.703-2.304-5.007-2.728-2.963-5.691
Totaal bedrijfsresultaat13.28310.63623.9194.931-3.7561.175


1 ) Omzet incl. wijziging in de voorraad gereed product, onderhanden werk en overige bedrijfsopbrengsten.

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT
In duizenden euro's
20032002
Kasstroom uit operationele activiteiten
Bedrijfsresultaat23.919 1.175
Afschrijvingen13.722 19.559
Mutaties voorzieningen(3.889)(7.427)
Mutatie werkkapitaal14.237 41.344
Kasstroom uit bedrijfsoperaties47.989 54.651
Resultaat niet geconsolideerde deelnemingen(102)78 Ontvangen/betaalde interest(5.174)(4.271)
Belastingen over de winst(1.042)(1.609)
Kasstroom uit operationele activiteiten(A)41.671 48.849 Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Investeringen minus desinvesteringen in
materiële vaste activa(8.367)(3.288)
Aankoop/verkoop/resultaten deelnemingen0 10.158
Verwerving overige financiële vaste activa508 (517) Kasstroom uit investeringsactiviteiten(B)(7.859)6.353 Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Betaald dividend(2.420)(2.028)
Inkoop eigen aandelen0 (476)
Mutatie langlopende schulden(47.526)4.206
Overige waardemutaties incl. omrekeningsverschillen(2.088)3.616 Kasstroom uit financieringsactiviteiten(C )(52.034)5.318 Mutatie liquide middelen(A+B+C)(18.222)60.520
Het saldo liquide middelen bestaat uit:

-Liquide middelen7.866 7.143

-Schulden aan kredietinstellingen(18.945)0
Stand per 31 december(11.079)7.143