RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 18 maart 2004

RDW waarschuwt voor onjuiste afgifte kentekengegevens

Afgelopen maandag 15 maart 2004 heeft een nog onbekende persoon of organisatie een aantal klanten van de RDW benaderd om tegen betaling kentekengegevens door te geven. Deze organisatie verstuurt per fax en e-mail een zogeheten 'formulier kenteken navragen', waarin mensen worden opgeroepen kentekeninformatie aan deze organisatie te verstrekken.

Graag wil de RDW alle ontvangers van deze boodschap waarschuwen voor deze organisatie. De organisatie is niet bij de RDW bekend en op geen enkele wijze aan de RDW gelieerd. Wellicht ten overvloede wil de RDW benadrukken dat deze organisatie niet gerechtigd is persoonsgegevens uit het kentekenregister te ontvangen. De RDW is extra alert op het loggen van bevragingen op het kentekenregister om misbruik te voorkomen.

Het LIV, een samenwerkingsverband van RDW, KLPD en stichting VAR, is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de organisatie achter deze actie. Een aantal relaties van de RDW heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Ook de RDW overweegt aangifte te doen. Omdat de organisatie aanzet tot het onwettig verstrekken van kentekengegevens, wil de RDW de daders graag opsporen.

Het kentekenregister bevat gegevens van alle in Nederland gekentekende voertuigen. Naast technische gegevens zijn in het register ook persoonsgegevens van de eigenaar/houder vastgelegd. Om de juistheid van de gegevens en de veiligheid van de privacygevoelige gegevens te waarborgen, maakt de RDW werk van de bescherming van het register.

De RDW heeft op 17 maart de ketenpartners en zakelijke klanten met ingang tot het kentekenregister per brief geïnformeerd over deze zaak.
---

RDW

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

© RDW 18-03-2004 v 1.0