Gemeente Moerdijk


PLAN VAN AANPAK GEHANDICAPTENBELEID
Uitvoering motie gemeenteraad

Het college legt in april een plan van aanpak gehandicaptenbeleid voor aan de gemeenteraad. Het gaat om het fasegewijs uitvoeren van een betere toegankelijkheid van openbare gemeentelijke gebouwen en het opstellen van een nota gehandicaptenbeleid.

De raad heeft op 17 december besloten dat er een gehandicaptenbeleid moet komen en dat de openbare gebouwen zo snel mogelijk moeten worden aangepast. Deze beslissing wijkt af van de eerdere beleidslijn van de raad. De raad besliste eerder dat nieuwe gebouwen direct gebouwd worden volgens de richtlijnen van het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS). Bestaande gebouwen zouden aangepast worden in het geval van een renovatie of ingrijpende verbouwing.

Toegankelijkheid

Het is niet mogelijk om alle aanpassingen tegelijk uit te voerenaan te pakken, daarom is er voorgesteld om de aanpassingen in 3 fases uit te voeren.
2004. Gemeenschapshuizen en zwembaden

1^e helft 2004 aanvullend onderzoek en advies aan gemeenteraad
2^e helft 2004 / 1^e helft 2005 aanpassing gemeenschapshuizen en zwembaden
2005. Scholen en peuterspeelzalen

1^e helft 2005 onderzoek en advies aan gemeenteraad
2^e helft 2005 / 1^e helft 2006 uitvoering 2006. Sportzalen en sportverenigingen


1^e helft 2006 onderzoek en advies aan gemeenteraad
2^e helft 2006 / 1^e helft 2007 uitvoering

Aan het eind van ieder aanvullend onderzoek zal een rapport en een raadsvoorstel met indicatie van de uitvoeringskosten gemaakt worden.

In het gemeentehuis is op dit moment geen capaciteit aanwezig om alle onderzoeken zelf te kunnen uitvoeren. Het college stelt daarom aan de raad voor de onderzoeken uit te besteden. De totale kosten zijn 52.820,00.

Nota gehandicaptenbeleid

De raad heeft ook gevraagd om een nota gehandicaptenbeleid. Voor het opstellen van de beleidsnota wordt die van de gemeente Best als uitgangspunt genomen. De commissie hecht veel waarde aan de inbreng van gehandicaptenplatform "De kernen". Daarom wordt deze nota met het gehandicaptenplatform getoetst aan de situatie in Moerdijk. Naar aanleiding hiervan wordt een actieplan opgesteld.

In het afdelingsplan 2004 van de afdeling Ruimtelijk en Maatschappelijk Advies is geen ruimte om de nota in eigen beheer te maken. Als de nota nog dit jaar gemaakt moet worden, kan dat alleen via uitbesteding. Het college stelt voor om het maken van de nota te verschuiven naar begin 2005.

In Best is naast de nota een gids met alle obstakels in de gemeente opgesteld. In de visie van het college kan zo´n obstakelboek in de gemeente Moerdijk het beste gemaakt worden door het gehandicaptenplatform in samenwerking met de achterban.

Budget

Voor de totale kosten van 52.820,-- is geen budget beschikbaar. De kosten kunnen gedekt worden uit:

* Het eventuele positieve resultaat van de jaarrekening 2003
* De algemene reserve