Gemeente Moerdijk


HORECACONVENANT NAAR DE RAAD

Het college heeft vanmorgen besloten om het nieuwe horecaconvenant ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad. Nadat de raad het groene licht heeft gegeven, kan het convenant ondertekend worden door gemeente, politie, openbaar ministerie, Horeca Nederland en de plaatselijke horecaondernemers.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige convenant zijn:

* Het convenant geldt ook voor de zogenaamde "droge" horeca zoals broodjeszaken;

* De ondernemers maken tijdens grote evenementen gebruik van plastic glazen;

* Er moet afdoende verlichting zijn in de Kerkstraat zodat de politie bij eventueel handhavend optreden dit veilig kan doen; met de eigenaar van het nieuw te bouwen pand aan de Kerkstraat in Zevenbergen zijn afspraken gemaakt over het aanbrengen en bekostigen van verlichting.

* De glijdende sluitingstijden, die in het vorige convenant alleen golden voor de nacht van zaterdag op zondag, gaan ook gelden voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Glijdende sluitingstijden wil zeggen dat de ondernemer vanaf 2.00 uur geen mensen meer binnen mag laten maar zelf mag bepalen wanneer hij dicht gaat. Het voordeel is dat er geen grote groepen tegelijk op straat belanden;
* In het oude convenant was vastgelegd dat de politie in de nacht van zaterdag op zondag twee surveillance-auto´s beschikbaar heeft voor controles. Deze regel wordt ook van kracht in de nacht van vrijdag op zaterdag. Daarnaast zal de gemeente meer gericht surveilleren tussen 4.30 en 5.00 uur. Deze suggestie komt uit overleg met de bewoners en heeft tot doel de overlast van rondhangende en kabaalmakende jongeren tegen de gaan.
* De gemeente zet jaarlijks 200 uur voor handhaving in. Deze uren worden zowel voor reguliere controles tijdens de uitgaansuren ingezet als tijdens evenementen, al dan niet in samenwerking met de politie en de regionale milieudienst.

Als de raad het convenant heeft vastgesteld, dan kan het document getekend worden. De gemeente verwacht dat het overgrote deel van de horecaondernemers zal tekenen.