Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bereidheid om te beleggen neemt toe
POSTBANK BELEGGERSBAROMETER HANDHAAFT RECORDSTAND

Amsterdam, 18 maart 2004 - De Postbank BeleggersBarometer is in februari opnieuw uitgekomen op 136 punten, dezelfde score als in januari. Beleggers zijn nog positiever dan vorige maand over de ontwikkeling van hun beleggingsportefeuille. Voor de komende maanden verwachten ze een verdere stijging van de AEX-index. Dat blijkt onder meer ook uit de tweede meting van de Postbank AEX Voorspeller. Verder zijn er signalen dat de bereidheid om te gaan beleggen toeneemt. Ook blijkt dat, hoewel beleggers zeggen dividendrendement van een aandeel belangrijk te vinden, dit in de praktijk toch nauwelijks een rol speelt bij de beslissing een aandeel aan te kopen. Daarbij geldt dat de meting is gedaan voordat de aanslagen in Madrid plaatsvonden.

Als we kijken naar de verschillen tussen januari en februari dan valt op dat het optimisme van de belegger meer gevoed is door positieve ervaringen over de afgelopen drie maanden; deze worden deels gecompenseerd door gematigde verwachtingen over de nabije toekomst. Minder beleggers verwachten een verdere verbetering van hun eigen financiële situatie (driekwart denkt nu dat deze de komende maanden gelijk zal blijven). Toch denkt de helft wel dat de economische situatie verder zal verbeteren; dat vertaalt zich in gestegen verwachtingen van de hoogte van de AEX voor de rest van het jaar.

AEX Voorspeller: eind 2004 op 383 punten
Volgens de Nederlandse beleggers staat de AEX-index eind dit jaar op 383 punten. Dat zou een stijging van ruim zeven procent betekenen ten opzichte van het niveau van februari. Eind mei staat de AEX- index op 368 punten, zo verwachten de beleggers.

Minder sparen, meer beleggen
De helft van de Nederlandse beleggers verwacht de komende drie maanden na de maandelijkse uitgaven geld over te houden. Van de mensen die dit geld niet aan extraatjes uitgeven, stort 55 procent het op een spaarrekening. De afgelopen maanden was dit tweederde. In plaats van sparen, denken steeds meer beleggers erover ten minste een deel van het geld te gaan beleggen. In dat geval zijn minder risicovolle aandelen nog steeds favoriet, al neemt de weerstand om te beleggen in risicovolle sectoren af.

Dividend: vooral in theorie belangrijk
Beleggers kunnen veel factoren laten meewegen bij hun beslissing om aandelen te kopen, zoals winstpotentieel, marktpositie of het algemene economische klimaat. Bij de selectie van individuele aandelen wordt een hoog dividendrendement vaak genoemd als een aanbeveling om de aanschaf van een aandeel te overwegen. Toch blijkt het dividendrendement van een aandeel als het er op aan komt geen belangrijke factor te zijn: tweederde van de beleggers vindt dividend enigszins tot zeer belangrijk, terwijl maar ongeveer eenderde dit laat meewegen bij een aankoopbeslissing. Wel geeft ruim 20 procent van de beleggers aan meer op dividend te letten wanneer de beurskoersen dalen. Dat is logisch, want een hoog dividendrendement biedt enige bescherming tegen koersdalingen. Opmerkelijk is echter dat een ongeveer even grote groep dan juist minder gaat selecteren op basis van dividendverwachting. Niet uitgesloten is dat deze groep bij dalende beurskoersen helemaal aan de zijlijn blijft staan.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. Afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---