Politie Friesland

Politieberichten van 17/03 13.00 uur t/m 18/03 07.00 uur

Fryslân 18-03-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uurc ontact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal handtas, verdachte aangehouden
Woensdag omstreeks 14.00 uur is een 19-jarige vrouw uit Groningen op het perron van het treinstation aan de Stationsweg beroofd van haar handtas. De vrouw zat op een bankje; naast haar zat een onbekende jongeman. De man stond plotseling op, griste haar handtas van haar schouder en rende weg. Het slachtoffer riep daarop luidkeels dat haar tas was gestolen, waarop een omstander en enkele NS-medewerkers achter de verdachte aangingen. Ze konden hem op de Oostergoweg achterhalen en overmeesteren. De man is overgedragen aan de politie en voor ander onderzoek ingesloten. Het betreft een 19-jarige Leeuwarder.

Bolsward: forse winkeldiefstal, 2 verdachten aangehouden
Woensdag omstreeks 14.00 uur werd in een winkel aan De Marne een forse winkeldiefstal gepleegd door twee mannen. Ze namen 23 stuks handgereedschap mee, voornamelijk tangen. Door een getuige was gezien dat de mannen in een auto waren weggereden. Een 22-jarige medewerker dee aangifte. Korte tijd later werd de auto met de twee verdachten door de politie gesignaleerd op de Stadionweg in Heerenveen. De beide inzittenden, een 30-jarige en een 39-jarige inwoner van Heerenveen, werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. In de auto werd voor duizenden euros aan gereedschap aangetroffen, waarvan vermoed wordt dat het van diefstal afkomstig is. Tijdens huiszoeking in de woningen van de verdachten werden nog meer vermoedelijk gestolen goederen en een vuurwapen aangetroffen. Uiteraard wordt ook hier een onderzoek naar ingesteld.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag is tussen 09.30 en 11.30 uur ingebroken in een woning aan de Prinsessenweg. Men is vermoedelijk binnengekomen door een bovenraampje. Er werd onder andere een dvd-speler, een spelcomputer, een fototoestel en een contant geldbedrag gestolen. Een computer stond al klaar, maar de dader(s) zijn waarschijnlijk gestoord. Door de politie is een buurtonderzoek en een technisch onderzoek ingesteld. De bewoner, een 42-jarige man, deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Woensdag omstreeks 22.00 uur is ingebroken in een kantoor aan de Havingastate. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Er werden twee monitoren (flatscreen) gestolen. Namens het kantoor deed een 33-jarige man uit Franeker aangifte.

Kollum: inbraak winkel
Donderdag omstreeks 03.25 uur is ingebroken in een winkel aan de Mr. Andreaestraat. Men kwam binnen door een schuifdeur te forceren. In het kantoor werd met forse kracht een kluis van zijn verankering gehaald. Er is geprobeerd de kluis open te krijgen, maar dat is niet gelukt. Er worden geen goederen vermist. Namens het bedrijf deed een 47-jarige man uit Buitenpost aangifte.

Heerenveen: aanhouding na belediging
Woensdag omstreeks 16.50 uur is op het station aan de Trambaan een 21-jarige man aangehouden. Hij had kort daarvoor een conducteur, een 57-jarige man uit Leeuwarden, beledigd. De conducteur had hem aangesproken, omdat de verdachte aanvankelijk in de verkeerde trein was gestapt. De verdachte had daarop de conducteur woordelijk beledigd en een middelvinger opgestoken. De verdachte werd aangehouden en aan het bureau gehoord. Hij ontkende de belediging en beriep zich op zijn slechte Nederlands waardoor hij niet alles begrepen had. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer
Woensdag omstreeks 13.00 uur is een 42-jarige man uit Oosterwolde op de Morskampweg in Oosterwolde gewond geraakt toen hij met zijn bromfiets door onbekende oorzaak onderuit ging. De bestuurder is met vermoedelijk een gebroken onderbeen overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Hij bleek onder invloed van alcohol. Hij weigerde een bloedproef. Daarvoor zal tegen hem proces-verbaal worden opgemaakt.

Woensdag om 22.45 uur zagen surveillerende politiemensen op de Noorderhogeweg in Drachten een auto slingerend rijden; de auto kwam meerdere malen op de linkerrijstrook. Bij controle bleek de bestuurder, een 25-jarige man uit Leeuwarden, onder invloed van alcohol. De verdachte werd aangehouden, maar wenste niet mee te werken. Hij verzette zich hevig en schopte tegen de politieauto en tegen politiemensen. Ook spuugde hij een politimena in het gezicht. De verdachte is overgebracht naar het bureau in Drachten. Zowek in de auto als op het bureau bleef hij zich hevig verzetten. Hij weigerde zijn medewerk,ling aan een ademanalyse. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het weigeren van de ademanalyse, verzet tegen zijn aanhouding, belediging en het rijden zonder rijbewijs.

De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden:
Donderdag 00.50 uur, Buitenveld te Veenwouden, 29-jarige man uit Groningen, 750 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd;
Donderdag 01.50 uur, Kanaalweg te Harlingen, 38-jarige man uit Hilversum, 300 ug/l, 2 uren;
Donderdag 02.00 uur, Goudenregenstraat te Leeuwarden, 34-jarige man uit Leeuwarden, 275 ug/l, 1 uur;
Donderdag 02.15 uur, Mr. Halbe Binnerststraat te Heereveen, 58-jarige man uit Heerenveen, 355, 3 uren.
Naast de rijverboden en in gevorderde rijbewijzen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt.