Gemeente Grave

Uitsterfsysteem voor wachtlijsten in Grave

Al enige jaren hanteert de gemeente Grave voor de uitgifte van kavels voor woningbouw, een wachtlijstsysteem. Op dit moment wordt dit systeem alleen nog gebruikt voor de kerkdorpen Gassel, Velp en Escharen. Voor de stad Grave is dit systeem al enkele jaren geleden afgeschaft. Hier vindt uitgifte plaats door middel van loting bij het vrijkomen van kavels.

De lijsten zijn inmiddels zodanig gegroeid dat het waarschijnlijk voor de gegadigden onderaan de lijst nog vele jaren duurt voordat er uitzicht op een kavel is. Tegen die tijd is het nog maar de vraag of degene die geregistreerd staat als starter nog wel daadwerkelijk starter is. Dit zou voor kunnen komen bij de wachtlijst voor het kerkdorp Gassel waar een deling is gemaakt tussen starters en gesettelden. Ook het wijzigen van de persoonlijke situatie per ingeschrevene wordt niet altijd juist en tijdig doorgegeven zodat de registratie niet altijd meer actueel is. Bovendien is het bijhouden van de wachtlijsten een tijdrovend karwei.

Het initiatief dat de Vereniging voor Woningzoekenden in Velp heeft genomen is een ontwikkeling waar de gemeente positief tegenover staat. Bij uitvoering van de plannen zou de wachtlijst, zoals die voor het kerkdorp Velp bestaat, zichzelf kunnen opheffen. Wel is aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met verschillende groepen bewoners. Er moet een evenwichtige verdeling gecreëerd worden.

Het in één keer afschaffen van de wachtlijsten zou een te rigoureuze stap zijn. Alle ingeschrevenen zouden jarenlang op de wachtlijst hebben gestaan terwijl het uitzicht op een kavel inééns wordt ontnomen. Daarom is gekozen voor een uitsterfsysteem. De wachtlijsten zullen worden bevroren. Dit betekent dat inschrijven op de wachtlijst voor één van de kerkdorpen vanaf nu niet meer mogelijk is. Bij uitgifte van kavels door de gemeente worden de in aanmerking komende gegadigden benaderd. Dit gebeurt nadat gecontroleerd is of de gegevens van de ingeschrevenen nog actueel zijn. Na verloop van tijd sterft de wachtlijst uit. Hiermee zullen vrij te komen kavels waarschijnlijk net als nu in de stad Grave gebeurt, toegewezen worden middels loting.

Informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp, bel dan met het bureau Ruimtelijke Ontwikkeling, de heer S. Nijsingh, telefoon 477267.