Gemeente Den Haag

maart 2004
Europese steden buigen zich in Den Haag over ICT-beleid (17 maart)

Afgevaardigden uit ruim 70 Europese steden komen op donderdag 18 en vrijdag 19 maart in Den Haag bijeen op het Europese ICT Congres " Urban Impacts of the Information Society" plaats. De conclusies van het congres zullen door het Nederlandse voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar gebruikt worden op verschillende beleidsterreinen, zoals het Grote Steden Beleid en de vernieuwing van de publieke sector.

Centraal op dit congres staat het onderzoek naar het stedelijke ICT-beleid. Stedelijk beleid was de laatste jaren vooral gericht op het bevorderen van de toegang tot ICT. De komende jaren zal het beleid zich meer en meer moeten richten op de infrastructuur (breedband en glasvezel) en de kwaliteit van de inhoud, zo blijkt uit de Europese studie. Voor de steden gaat het bij dit laatste bijvoorbeeld ook om klantgerichtheid en goede - interactieve - dienstverlening.

De ICT-studie valt onder het MUTEIS-project, een project waaraan diverse Europese universiteiten en de gemeente Den Haag hebben meegewerkt. MUTEIS (Macro Economic and Urban Trends in Europe's Information Society), is een onderzoeksprogramma van de Europese Commissie.

Het ICT-congres wordt georganiseerd in samenwerking met Telecities, een netwerk van 125 Europese steden rond het thema informatie- en communicatietechnologie.