Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 maart 2004

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht Zorg om vorm van super-tbc waarin wordt aangegeven dat een multiresistente vorm van TBC in Nederland is opgedoken er reeds zes personen mee geïnfecteerd zijn geraakt?

2. In hoeverre denkt u in staat te zijn met de huidige voorzorgsmaatregelen een eventuele grootschalige uitbraak van TBC te beteugelen? Acht u het noodzakelijk dat aanvullende maatregelen worden genomen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

3. Kunt u aangeven in hoeverre multiresistente vormen van TBC, die met name in Oost-Europese landen lijken op te duiken, een bedreiging vormen voor Nederland? In hoeverre wordt het Europese gezondheidszorgbeleid gericht op preventie van dergelijke epidemieën?

4. Welke maatregelen heeft u genomen voor de binnenlandse tuberculosebestrijding en welke maatregelen zijn (of worden) in Europees verband genomen, gelet op het feit dat in september van 2003 het Tuberculosefonds KNCV en GGD Nederland reeds aandrongen op maatregelen, zowel voor wat betreft de Nederlandse tuberculose-bestrijding als voor aandacht voor opbouw van bestrijding in Oost-Europa.? Kunt u gemotiveerd aangeven of u van oordeel bent dat deze maatregelen voldoende effectief zijn?

5. Kunt u aangeven of men, met het oog op de vele bijwerkingen en hoge kosten van de medicijnen die de multiresistente TBC-vormen kunnen bestrijden, in staat is om in geval van een epidemie de mensen die besmet raken tijdig en adequaat te behandelen?

Zorg om vorm van super-tbc Artsen staan machteloos, De Telegraaf, 16 maart 2004


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.