Gemeente Den Haag

maart 2004
College van Burgemeester en Wethouders zet overleg voort over toekomstige plek North Sea Jazz in Den Haag (17 maart)

Het internationaal vermaarde North Sea Jazzfestival en de internationale stad Den Haag horen bij elkaar. Hierover zijn de betrokken partijen het eens.

Op grond van alle onderstaande feiten gaat de gemeente Den Haag ervan uit dat zij in nauw overleg met deze partijen, met name de heer Van den Hoek van het NSJ Festival (MOJO) en directeur Stroink van TCN (eigenaar van het Nederlands Congres Centrum, NCC), tijdig een passend onderkomen in Den Haag vindt voor dit festival na 2005.

De gemeente Den Haag houdt vast aan de met beide partijen gemaakte afspraken. De publiciteit over een mogelijk vertrek van het NSJ naar Rotterdam kan de gemeente dan ook niet plaatsen. Wel nodigt wethouder drs. L.E.J. Engering-Aarts (Financiën en Cultuur) beide partijen naar aanleiding van deze publiciteit uit voor vervolgoverleg op korte termijn.

Overzicht van feiten
Op initiatief van de gemeente Den Haag bestaat sinds september 2003 een werkgroep waarin vertegenwoordigers van het NCC/TCN, NSJ/MOJO en de gemeente Den Haag overleg voeren over de vraag hoe tijdens en na de aanstaande verbouwing van het NCC het NSJ voortgezet kan worden.

Vorige week bereikten het college echter signalen dat het festival mogelijk naar Rotterdam vertrekt. Naar aanleiding van deze signalen voerden burgemeester drs. W.J. Deetman en wethouder drs. L.E.J. Engering-Aarts op hun initiatief maandag 15 maart een gesprek met de heer Van den Hoek (MOJO). In dit gesprek gaf het college nogmaals uitdrukkelijk aan dat het groot belang hecht aan voortzetting van het NSJ in Den Haag. Bovendien benadrukte het college dat het zal toezien op naleving van de afspraken die het bij de overname van het NCC door TCN heeft gemaakt. Deze afspraken zien toe op een passende accommodatie voor het NSJ.

Naar aanleiding van dezelfde signalen nam wethouder Engering contact op met de collega-wethouder Cultuur van de gemeente Rotterdam. Deze verzekerde haar dat Rotterdam niet eerder in beeld komt dan nadat de gemeente Den Haag geen mogelijkheden meer ziet om met betrokken partijen tot afspraken te komen.

Tijdens het gesprek van afgelopen maandag met de heer Van den Hoek, waarin ook alternatieve locaties binnen Den Haag aan de orde kwamen, gaf deze aan dat hij het NSJ festival in Den Haag wil voortzetten. De burgemeester en wethouder spraken met de heer Van den Hoek af om voor 3 april 2004 het overleg over de toekomstige accommodatie van het NSJ in Den Haag voort te zetten.

Hiermee kwamen zij tegemoet aan het verzoek van de heer Van den Hoek om voor de reguliere persconferentie van het NSJ festival in mei 2004 duidelijkheid te geven over de voortzetting van het NSJ in Den Haag. Mede omdat de heer Van den Hoek op 4 april naar het buitenland moet stemden de burgemeester en wethouder in met zijn verzoek het gesprek voor 3 april te laten plaatsvinden.

Met het oog op de nu ontstane commotie heeft de wethouder betrokken partijen vandaag uitgenodigd voor vervolgoverleg op korte termijn. Vandaag ook heeft het college de gemeente Rotterdam over bovenstaande feiten ingelicht.