Ingezonden persbericht


Den Haag, donderdag 11 maart 2004 vl/rf

RAPPORT TIJDELIJKE COMMISSIE ONDERZOEK ZORGUITGAVEN

De Tijdelijke Commissie Onderzoek Zorguitgaven (TCOZ) biedt donderdag 18 maart te 10.15 uur aanstaande haar rapportage aan.

Nadat de Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, het rapport in ontvangst heeft genomen, zal de tijdelijke commissie haar bevindingen vervolgens aan de pers toelichten (locatie: Groen van Prinstererzaal).

Aanleiding tot het instellen van deze tijdelijke commissie is de op 5 december 2002 door de Kamer aangenomen motie-Wilders c.s. tot het instellen van een parlementair onderzoek (Kamerstuk: 28 600, XVI, nr. 69),luidende:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat 14 miljard euro extra aan de zorg is besteed sinds 1994;

overwegende, dat de effectiviteit van de besteding van deze gelden voor de zorg niet helder is;

spreekt als haar mening uit, dat het gewenst is een parlementair onderzoek te starten naar de effectiviteit van de besteding van deze middelen;

verzoekt het Presidium, de daarvoor benodigde procedures te starten,

en gaat over tot de orde van de dag.

De TCOZ heeft verkend of zicht kan worden verkregen op de effectiviteit van deze extra middelen. Het was de bedoeling van de indiener van de motie om uit het verleden lessen voor de toekomst te trekken. Het onderzoek behelsde uitdrukkelijk niet het verkrijgen van inzicht in de aard en omvang van zorgfraude.

De uit de motie afgeleide doel- en vraagstelling zijn uitgewerkt in een onderzoeksvoorstel dat is opgedeeld in twee fasen: een verkenningsfase en een verdiepingsfase (Kamerstuk 28852, nr. 1). Op 24 april 2003 heeft de Tweede Kamer met dit voorstel ingestemd.

De TCOZ is vooralsnog belast met de uitvoering van de verkenningsfase. Met de aan te bieden rapportage op 18 maart informeert de commissie de Kamer over de resultaten van het verkennende deel van het onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van extra middelen in de zorgsector in de periode 1994-2002.

De op 26 juni 2003 ingestelde Tijdelijke Commissie Onderzoek Zorguitgaven bestaat uit de volgende leden:

§ de heer Mosterd (CDA) (voorzitter);

§ mevrouw Vietsch (CDA);

§ mevrouw Van Heteren (PvdA);

§ mevrouw Van Miltenburg (VVD);

§ de heer Nawijn (LPF).

Griffier van de commissie is de heer Teunissen, plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer.



Ingezonden persbericht