Ingezonden persbericht

MijnBloeddruk.nl, 'meten is weten'

ook bij hypertensie geldt het credo 'meten is weten'

AMSTERDAM, 20040317 -- Binnenkort gaat de website www.MijnBloeddruk.nl van start. MijnBloeddruk.nl is een webapplicatie die objectieve en medisch verantwoorde feedback geeft bij het meten van de bloeddruk. Daarnaast kan men ook op de website terecht voor educatie over hypertensie en het hoe en waarom van het meten van bloeddruk. MijnBloeddruk.nl past geheel binnen de toenemende participatie van de patiënt in zijn behandeling in de vorm van zelfzorg. MijnBloeddruk.nl is volledig gebaseerd op de nieuwste NHG-standaard Hypertensie. Deze standaard is verwerkt in beslisbomen door artsonderzoekers S.T. Houweling en N. Kleefstra. De webapplicatie is ontworpen en ontwikkeld door EXM.


Hypertensie en doelgroep
Hypertensie is beter bekend als 'hoge bloeddruk'. Het aantal Nederlanders waarvan bekend is dat zij hypertensie hebben loopt naar het miljoen. De totale doelgroep van Mijnbloeddruk.nl bestaat uit mannen en vrouwen tussen de 20 en 80 jaar en is onder te verdelen in de volgende groepen gebruikers.
1. Patiënt is bekend met hypertensie:
a. patiënt staat onder behandeling van een arts en wil tussen de controles van deze arts zelf de bloeddruk blijven controleren
b. patiënt staat onder behandeling van een arts. Indien de patiënt goed is ingesteld neemt de patiënt zelf de 3-maandelijkse controles over van de huisarts.
2. Patiënten waarvan de huisarts "witte jassen"-hypertensie vermoedt.
3. Consumenten die zelf een bloeddrukmeter bezitten en mogelijke hypertensie willen opsporen.

Werkwijze
De werkwijze van MijnBloeddruk.nl is zeer effectief, maar toch eenvoudig. De patiënt registreert zich op de website en ontvangt zijn unieke persoonlijke inloggegevens. Na inloggen wordt de patiënt gevraagd binnen welke gebruikersgroep hij valt. Kortom wat is de voorgeschiedenis van de patiënt. Afhankelijk van zijn profiel krijgt de patiënt uitvoerige informatie op maat over bloeddruk, bloeddrukmeters en het meten. Bij het eerste bezoek wordt er tevens een links-rechts bepaling gedaan waarna de patiënt een diagnostische periode ingaat. Na deze periode wordt er een niet-medicamenteus advies uitgebracht, een datum voor een vervolgmeting gegeven of het advies om naar de huisarts te gaan. In dat laatste geval wordt de patiënt voorzien van een print-out om mee te nemen. Hierin staan de resultaten van de diagnostische periode vermeld en duidelijk aangegeven hoe deze resultaten tot stand zijn gekomen.

Doelen
Doelen van MijnBloeddruk.nl zijn het stimuleren van zelfzorg onder (virtuele) begeleiding, het opsporen van hypertensie en uiteindelijk het verminderen van de werkdruk van de huisarts bij de monitoring van een chronische aandoening als hypertensie. "Webapplicaties zoals MijnBloeddruk.nl hebben de toekomst.", aldus Luuk Versluis, een van de initiatiefnemers, "Op dit moment zijn wij in gesprek met twee grote zorgverzekeraars die interesse hebben getoond deze dienst in hun dienstenpakket op te nemen."