Time : 3:36:18 PM
Date : Thursday, March 18, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Beveiligde vlucht naar Roemenië en Turkije

Op donderdag 18 maart organiseert België opnieuw een repatriëring van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. De beveiligde terugvlucht gaat ditmaal naar Roemenië en naar Turkije.

De repatriëring wordt in samenwerking met Nederland georganiseerd en kadert net als de vlucht van vorige week in het Beneluxakkoord afgesproken op de top van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Dublin.

Vanuit België worden 45 personen uitgewezen waarvan 16 Turken en 29 Roemenen. Net als vorige week werkt Nederland mee aan de repatriëring. Vanuit Nederland worden 5 Roemenen op de terugvlucht gezet. De Airbus vertrekt om 8u in Melsbroeck om om 11.30u in Boekarest te landen en vervolgens door te vliegen naar Ankara. Om 19u wordt de terugkomst in Melsbroek voorzien.

Zowel in Boekarest als in Ankara zal een Belgisch diplomatieke vertegenwoordiger aanwezig zijn om de nodige hulp en assistentie te bieden en de overdracht van respectievelijk de Turkse en Roemeense onderdanen te vergemakkelijken. De gerepatrieerde Roemenen en Turken zullen overgedragen worden aan de locale autoriteiten die belast zijn met de grenscontrole.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael laat weten dat de repatriëring begeleid wordt door 77 Belgische agenten en 8 Nederlandse agenten.
Naast de agenten worden de uitgewezen asielzoekers en illegalen begeleid door:

-4 agenten voor het opstellen van een proces-verbaal over het verloop van de vlucht

-1 psychologe en 2 maatschappelijk assistentes
-1 arts

-1 verpleger

-2 leden van de Algemene Inspectie

-1 immigratieambtenaar van de Dienst Vreemdelingen Zaken

De minister hecht er groot belang aan gebrieft te worden over het verloop van de terugvluchten. De terugvluchten zullen op regelmatige basis plaatsvinden en permanent geëvalueerd worden. Minister Dewael blijft de gedwongen repatriëring zien als de laatste, maar noodzakelijke, stap in een terugkeerbeleid dat in eerste plaats de vrijwillige terugkeer stimuleert. Samenwerking met de buurlanden wordt hierbij een belangrijk gegeven en zal in de toekomst nog verder uitgewerkt worden.

Naast de beveiligde vluchten blijft het klassieke systeem van repatriëring via lijnvluchten behouden. In beginsel wordt uitgegaan van een systeem waarbij illegalen en uitgeprocedeerden de kans krijgen om zonder verzet aan boord te gaan van een lijnvliegtuig. Als dit geweigerd wordt, wordt een tweede poging ondernomen onder escorte. Indien deze poging moet stopgezet te worden omwille van gewelddadig verzet dan biedt een beveiligde vlucht een laatste uitkomst.

Perscontact: Greet Geypen 0479/ 39 58 17