Ingezonden persbericht


Persbericht

Zaken doen over de grens

Zoekmachine helpt bij eerste contact

Euregio Rijn-Maas-Noord, 18 maart 2004. "Euregio- grenzenloze samenwerking". Deze slogan geldt nu ook voor zakenmensen. In het nieuwe Internetplatform "GIBN - Grensoverschrijdend Internet Business Network" kunnen vooral kleine en middelgrote ondernemingen brancheovergrijpende contacten leggen. Belangrijkste projectpartners zijn de Industrie- und Handelkammer (IHK) Mittlerer Niederrhein en de Kamer van Koophandel (KvK) Limburg-Noord.

Voor burgers in het grensgebied van Nederland en Duitsland is het al vanzelfsprekend in het weekend te gaan shoppen in Roermond of Venlo. Ook het Designer Outlet Center is een magneet die euregionale klanten lokt. Van "grenshindernissen" dus geen spoor?

Moeilijker is het zoeken naar zakenrelaties in de euregionale markt. Dagelijks voorkomende vragen bij de IHK en KvK tonen aan dat de informatiestroom aan de grens ophoudt. Het interesse aan firma´s en producten van de andere zijde van de grens is groot. Vaak is echter niet bekend welke ondernemingen hier gevestigd zijn en welke producten aangeboden worden. Naast de algemene recherche naar ondernemingen zijn ook prijsvergelijkingen gevraagd, het liefste online, want dit is snel, vrijblijvend en kostenloos.

Gratis recherche

Het idee van de IHK Mittlerer Niederrhein en de KvK is innovatief en tot nu toe eenmalig: Een Internet-zoekmachine bundelt alle gegevens van kleine en middelgrote ondernemingen van basisgegevens tot aan gedetailleerde productinformaties. Verdere highlights van het platform: wekelijks geactualiseerde updates, kostenloze benutting en een tweetalige menustructuur.

Pilootproject Internet Busisness Network

Met het grensoverschrijdende Internet Business Network verwachten de partners een grotere transparantie van de markt - vooreerst in de euregio, maar mogelijkerwijze zelfs in heel Duitsland. De IHK Aachen en de Kvk Maastricht begeleiden het project actief. Indien het project goed aanslaat hebben reeds andere IHK´s en Handwerkskammer hun interesse gesignaliseerd.

De Europese Unie ondersteunt het project.

Het project wordt voor de helft door de Europese Unie gefinanciert. Hiervoor worden 148.500 ? uit het INTERREG-porgramma ter beschikking gesteld. Het Nederlandse Ministerie van EZ en de deelstaat NRW (D) stellen ieder eveneens 44.550 ? ter beschikking. Het project loopt 3 jaar. De benutting van de zoekmachine is echter ook na deze periode gratis.

Weitere Informationen:
Aurelia Ölbey
euregio rhein-maas-nord
D-41050 Mönchengladbach
Tel. 0 21 61 - 25 92 34
Fax 0 21 61 - 25 92 39
presse@euregio-rmn.de
www.euregio-rmn.de
www.euregio-rmn.nl