Vlaamse overheid

Woendagavond, 18 maart 2004, had in Technopolis (Mechelen) de tweede fase van de Vlaamse Ondernemingsplanwedstrijd Bizidee plaats. Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens maakte de winnaars bekend en reikte de prijzen uit. Het hoogtechnologische team van Ronny Bockstaele en het Ecofest-project van Stijn Lambert gingen met de hoofdprijzen lopen. Verder sprongen ook de Brace van Karel De backer en het vernieuwende klemsysteem HoReCa voor terrasmeubilair in het oog.

De ondernemingsplanwedstrijd Bizidee coacht aspirant- ondernemers om van hun creatieve idee (fase 1) een haalbaarheidsstudie (fase 2) te maken en daarmee een effectief businessplan (fase 3) op te stellen.

In de tweede fase van de Ondernemingsplanwedstrijd moesten de deelnemers trachten hun idee uit de eerste fase verder uit te schrijven tot een realistische haalbaarheidsstudie. Wie dat wou, kon dat doen onder begeleiding van een persoonlijke mentor of peter. Bizidee heeft immers een netwerk van ervaren ondernemers ter beschikking die de deelnemers de knepen van het vak bijbrengt. Van de 119 peteraanvragen werden er in deze tweede fase 99 positief geëvalueerd.

Eerste fase in cijfers:

288 deelnemers, waarvan 20% vrouwen
284 inzendingen waarvan 72 studentenprojecten (14%). 29% van de inzendingen waren afkomstig van zelfstandigen, 43% van werknemers, 3% van vorsers.
Het grootste percentage inzendingen kwam uit de provincie Antwerpen (33%), op de voet gevolgd door Oost-Vlaanderen (28%). Vlaams-Brabant was goed voor 16% van de deelnemers. West-Vlaanderen volgde met 14%, Limburg met 9%.
86% van de deelnemers bevond zich in de
leeftijdscategorie 18-40 jaar.

Tweede fase in cijfers:

Van de 284 inzendingen in de eerste fase namen nog 173 kandidaten deel aan fase twee. Daarvan dienden 128 teams, waarvan 35 samengesteld uit studenten, hun haalbaarheidsstudie tijdig in.
In vergelijking met fase 1 werden er in fase twee 38 nieuwe projecten ingediend.

De verdeling van de inzendingen op basis van de regio bleef zo goed als het zelfde als in de eerste fase. Ook in de verdeling man-vrouw of naar gelang de beroepsstatus of leeftijd doken er geen merkwaardige verschillen op ten aanzien van de eerste

Bizidee doet het met deze cijfers ook weer ruimschoots beter dan tijdens het pilootproject van vorig jaar. Vlaams minister van Economie Ceysens: "Het bulkt in Vlaanderen van de creativiteit. Dat is goed nieuws voor onze economie en jobs in Vlaanderen. Want welvaart schep je door die creatieve ideeën om te zetten in een onderneming", aldus Ceysens.

Vlaams potentieel Bizidee zorgt voor werkgelegenheid van morgen

De inzendingen worden onderscheiden in een algemene- en een studentencategorie. In de algemene categorie worden drie cheques uitgereikt ter waarde van ? 750, de top drie van de studentenprojecten kan rekenen op ? 250.

De prijzen werden overhandigd door Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government Patricia Ceysens.
Ceysens: "Ik ben zeer blij verrast met het Vlaams potentieel aan creativiteit en ondernemerschap dat met deze wedstrijd aan de oppervlakte komt. De bedrijven die nu worden opgericht, zullen de werkgelegenheid van morgen en overmorgen moeten verzekeren. Tegen die achtergrond moet deze nieuwe editie van Bizidee worden begrepen", aldus Ceysens.

Binnen de algemene categorie wonnen Ronny Bockstaele, Kris Naessens en Bert Luyssaert de gouden medaille met de ontwikkeling van een systeem dat datatransport toelaat via optische verbindingen tot in de processor. Het studentenproject van Stijn Lambert en Frank Dingemans was goed voor zilver. Met Ecofest willen ze samen met de organisatoren van evenementen milieubeheerssystemen opzetten. SHUNT, een project van Karel De Backer, richtte zich op het ontwerp, de ontwikkeling en commercialisering van een Brace. Deze moet de werking van het spier- peescomplex van een bepaald gewricht ondersteunen. Het project situeert zich in de medische en
kinesitherapeutische sfeer, zowel curatief als preventief.

In de studentencategorie gaat de eerste plaats naar het hogervernoemde Ecofest. Het project van Thomas De Ruyck was goed voor de tweede plaats. De Ruycks Rapid Biomarker wil klinisch diagnostische testen leveren die niet meer langs laboratoria moeten passeren. HoReCa (Pieter Dickmans en Cédric Stuyck) ten slotte gaat een vernieuwend klemsysteem ontwikkelen voor terrasmeubilair. Dit klemsysteem kan door een fabrikant van horeca terrasmeubilair eenvoudig geïntegreerd worden in tafel en stoelpoten om het meubilair te beschermen tijdens de sluitingsuren van de horecazaak met open terras.

Huidige winnaar 'Optische verbindingen tot in de processor' eindigde in eerste fase op de derde plaats binnen de algemene categorie.
SHUNT-systeem eindigde vorige keer op de vierde plaats en viel daarmee net buiten de hoofdprijzen. Ecofest eindigde in eerste fase op de zesde plaats.
Binnen de studentencategorie manifesteerde Ecofest zich al in de eerste fase als winnaar, terwijl Rapid Biomaker goed was voor een derde plaats. Het klemsysteem HoReCa was een verrassende nieuwkomer in de top drie.

Op naar derde fase

Deze tweede prijsuitreiking moet de kandidaten meteen ook aanmoedigen door te zetten (tot) in de derde fase van de wedstrijd.

Alle deelnemers hebben nu nog tot 3 mei 2004 om hun volledige ondernemingsplan af te werken. Op 24 mei zullen de 10 genomineerden hun businessplan voorstellen. De finale prijsuitreiking vindt plaats op 27 mei 2004 in Brussel. Wie het beste ondernemingsplan schrijft, maakt kans op de hoofdprijs van ? 25.000.

Alle informatie over Bizidee vindt u op
http://www.bizidee.be. U kan ook steeds contact opnemen met Erwin Reynaert; telefonisch op (0496) 26 65 33 of via mail erwin.reynaert@bizidee.be

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---