Gemeente Nuenen


15-03-2004
Koninklijke onderscheiding voor prof.dr. T.M.A. Bemelmans

Koninklijke onderscheiding voor prof.dr. T.M.A. Bemelmans bij zijn afscheid op de TU/e te Eindhoven.

Tijdens de afscheidsbijeenkomst op vrijdag 19 maart aanstaande om 16.45 uur, in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven, wordt aan prof.dr.T.M.A. Bemelmans de koninklijke onderscheiding RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU uitgereikt door de burgemeester van de gemeente Nuenen, mr. W.R. Ligtvoet.

Prof. dr. T.M.A. (Theo) Bemelmans, Loenys van Lancveltlaan 8, 5671 CN Nuenen:
Decorandus Bemelmans is zijn 40-jarig wetenschappelijke carrière begonnen met zijn universitaire studie 'Bedrijfseconomie' en zijn daarop volgende promovering op het onderwerp 'Research Planning in de Onderneming' aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg. Nadat hij aansluitend een aantal jaren als wetenschappelijk medewerker had gewerkt op de KUB ging hij in 1973 werken bij OCÉ van de Grinten te Venlo als informatiemanager en later als controller divisie Tekenkamer. In 1978 volgde zijn benoeming tot lector en later hoogleraar 'Bestuurlijke Informatiesystemen en Automatisering' aan de faculteit Bedrijfskunde (later de faculteit Technologie Management) van de TU/e te Eindhoven. Van 1986 tot 1995 is decorandus daarnaast deeltijdse partner geweest bij Twijnstra en Gudde NV en weer later is hij als deeltijdconsultant verbonden geweest aan het ExpertiseCentrum (HEC) in Den Haag.
Na de fusie tussen de faculteiten Wijsbegeerte en Maatschappij-wetenschappen en de faculteit Technische Bedrijfskunde tot de huidige faculteit Technologie Management is decorandus van 1992 tot heden decaan geweest bij deze faculteit. Tussen 1997 en 1999 was decorandus directeur van het IPO. Decorandus heeft zich niet aflatend ingezet voor de technologie en in het bijzonder de informatietechnologie ten nutte van de gemeenschap en de gezondheidszorg in het bijzonder. Hij voerde tal van lidmaatschappen uit binnen diverse Raden van Advies en binnen tal van commissies op het gebied van de informatietechnologie.

Bij zijn regionale en nationale bestuurlijke activiteiten zijn te noemen zijn voorzitterschap bij:

· Stichting RHECO, Regio Helmond-Eindhoven Electronische Communicatie (1996-heden) ten behoeve van de opzet van electronische informatieuitwisseling tussen ziekenhuizen, diagnostische centra, huisartsen en apothekers binnen het gebied van patiëntendossiers.
· Stichting PMT, Platform Medische Technologie ( secretaris 1999 - voorzitter heden)

· CCTO, Nederlandse Certificatiecommissie voor de opleidingen tot Technologisch Ontwerper (2000-heden).

· VRI, Vereniging van Register Informatici (1990-1995)
· Onderwijsvisitatiecommissie Bestuurlijke Informatiesystemen (2002)
· Redactiecommissie Informatie & Management (1995-2001)