Universiteit van Amsterdam

Mogelijkheden en grenzen van de internationale strafrechtspleging

Symposium Rechtsgeleerdheid


vrijdag 19 maart 09.00-17.30 uur

Het Internationale Strafhof staat de laatste jaren in toenemende mate bloot aan kritiek. Er wordt betwijfeld of het Strafhof het meest geschikte instrument is om waarheidsvinding en maatschappelijke vrede te bewerkstelligen. Bovendien hebben met name de Verenigde Staten een breed offensief ingezet om te verijdelen dat Amerikaanse staatsburgers door het Strafhof worden vervolgd en berecht. Op het symposium Vergelding, waarheidsvinding, verzoening: over de mogelijkheden en grenzen van het strafrecht in relatie tot internationale misdrijven staan de volgende vragen centraal. Kunnen criteria worden ontwikkeld aan de hand waarvan bepaald kan worden of internationale strafrechtspleging, dan wel de instelling van waarheids- en verzoeningscommissies de voorkeur verdient? Zijn de gangbare concepten van strafrechtelijke aansprakelijkheid adequaat om structuurcriminaliteit te bestrijden? Zijn andere vormen van conflictbeslechting relevant voor internationale misdrijven? Betekent de Amerikaanse oppositie op langere termijn het failliet van de internationale strafrechtspleging? Het symposium wordt georganiseerd door de leerstoelgroep Strafrechtwetenschappen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA en het Amsterdam Center for International Law.


Locatie: Het Trippenhuis (KNAW), Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Deelname: ¬ 265,- , en ¬ 40,- voor studenten en aio s.

Voor meer informatie en het volledige programma: http://www.jur.uva.nl/eggens/object.cfm?objectID=6EB5FE91-9BB4-48F4-967354282C7C1202

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.