Universiteit van Amsterdam

Snellere defibrillatie bij reanimaties buiten het ziekenhuis


Promotie Geneeskunde


vrijdag 19 maart 12.00 uur

Anouk van Alem beschrijft de effectiviteit en toepasbaarheid van automatische externe defibrillatoren (AED s) door politie en brandweer bij reanimaties buiten het ziekenhuis. Uit een onderzoek in Amsterdam, Amstelveen en het politiedistrict Zaanstreek-Waterland en Kennemerland bleek dat gemiddeld 101 seconden eerder kon worden gedefibrilleerd, en dat vergroot de overlevingskansen. Het reduceren van de tijd tot de reanimatie leidt tot een acceptabele verhoging van kosten in de gezondheidszorg . De kwaliteit van leven bij overlevenden van reanimatie buiten het ziekenhuis blijkt zes maanden na dato acceptabel, hoewel enige cognitieve schade frequent voorkwam.

Mw. A.P. van Alem: Out-of-hospital resuscitation with automated external defibrillators. Promotoren zijn prof. dr. A.A.M. Wilde en prof. dr. J.G.P. Tijssen.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.