Universiteit van Amsterdam

Mobiliteitsgedachte mag niet leiden tot onbeperkte wegenaanleg


Oratie Economie


vrijdag 19 maart 14.30 uur

Prof. dr. C.C. Koopmans, bijzonder hoogleraar Infrastructuur en mobiliteit: Ongewenst onderzoek. De gespannen relatie tussen economisch onderzoek en beleid.

Spanning tussen onderzoek en beleid is onvermijdelijk en houdt het maatschappelijk debat levendig. Het is echter niet goed als beleidsmakers onderzoeksresultaten verdonkeremanen of verkeerd voorstellen. Aan de hand van voorbeelden zet Carl Koopmans uiteen hoe dit in de praktijk vaak gebeurt. Hij stelt dat het daarom gewenst is dat onderzoeken die in opdracht van de overheid plaatsvinden, actief worden gepubliceerd. In het tweede deel van zijn oratie gaat Koopmans in op mobiliteit en infrastructuur. Mobiliteit is onmisbaar in de economie. Dat betekent echter niet dat we onbeperkt infrastructuur moeten aanleggen. Bij elk voorstel voor nieuwe infrastructuur moet met een maatschappelijke kosten-batenanalyse worden nagegaan of de voordelen groter zijn dan de nadelen. Files en overvolle treinen worden veroorzaakt doordat we allemaal tegelijk willen reizen en omdat reizen in de spits te goedkoop is. Bij een goede prijsstelling zullen deze problemen veel kleiner worden.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.