Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 10 maart 2004

CO ADRIAANSE TERUG NAAR JOOP WESTERWEELSCHOOL

Co Adriaanse, de bekende voetbaltrainer van AZ uit Alkmaar en voormalig gymleraar van de Joop Westerweelschool keert op vrijdag 19 maart 2004 terug naar De Baarsjes. In de rust van een onderlinge voetbalwedstrijd op het schoolplein in de Orteliusstraat nr 15 overhandigt hij om 14.45 uur de kinderen van beide voetbalteams nieuwe sportshirts. Op de shirts staat op de rugzijde het opschrift een vreedzame school, de naam van een project waarin leerlingen op school leren om te gaan met conflicten.

De Joop Westerweelschool heeft door sponsoring van o.a. De Principaal bv, woningbouwvereniging Het Oosten, Ton Oyers van Alto Sportswear en de Utrechtse begeleidingsdienst SAC nieuwe sporttenues kunnen aanschaffen. Deze shirts worden voor het eerst gedragen in de tweede helft van een voetbalwedstrijd op het schoolplein. De wedstrijd staat onder leiding van twee mediatoren. De wedstrijd begint om 14.30 uur en duurt tot 15.15 uur. Co Adriaanse geeft in de rust om 14.45 uur de nieuwe shirts aan beide teams. Na afloop is er gelegenheid om over het project Een vreedzame school informatie in te winnen onder het genot van een hapje en drankje.

een vreedzame school
Leerlingen en leerkrachten van de Joop Westerweelschool hebben onlangs als eerste Amsterdamse school het project Een vreedzame school afgerond, waarin zij hebben geleerd om te gaan met conflicten op school. De school moet een veilige plek zijn; een gemeenschap waarbij iedereen zich betrokken voelt en verantwoordelijk voor voelt. Kinderen en leerkrachten streven bij conflicten naar oplossingen, die voor beide partijen bevredigend zijn; een win-win situatie. Het project mikt op een cultuurverandering op school en in de klassen, waarin samenwerking en verantwoordelijkheid centraal staan.

Momenteel zijn er dagelijks twee mediatoren aan het werk om waar nodig te helpen conflicten op te lossen. Tot nu toe zijn de ervaringen zeer positief. Er is een duidelijke afname van conflicten te constateren. De Joop Westerweelschool wil andere scholen laten weten dat met een dergelijk project positieve resultaten geboekt kunnen worden. Onder het logo staat sinds kort het opschrift een vreedzame school.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam