Amsterdam Oud Zuid


Babelfestival in het Ostadetheater

Van vrijdag 19 t/m zaterdag 27 maart 2004 vindt in het Ostadetheater het negende Babelfestival plaats. Het jaarlijkse festival belicht de diversiteit in onze samenleving vanuit de kunsten. Niet via platgetreden paden, maar met een veelzijdig en eigenzinnig programma.

Dit jaar ligt het accent op Uruguay. Het Ostadetheater heeft een programma samengesteld in samenwerking met Uruguay Posible. Dit is een collectief van Uruguayaanse kunstenaars die in de jaren zeventig en tachtig naar Nederland zijn gekomen. Zij vinden het, net als het Ostadetheater, tijd om de rijkdom van de Uruguayaanse cultuur aan een breed publiek te laten zien. Op de openingsavond geven tangodiva Mabel González (begeleid door trio Hernán Ruiz) en zangeres Sylvia Mancuso een dubbelconcert. Dichter/zanger Luis Barros en anderen verzorgen een Spaanstalige avond met hedendaagse Uruguayaanse poëzie. Monica Blok maakte speciaal voor het festival de mimevoorstelling Aquí / Allá, en in de foyer van het theater stellen zes beeldend kunstenaars, waaronder Gorki Bollar, Juan Tajes en Diana Blok, werk ten toon.

Muziek loopt, net als in het Uruguayaanse programma, ook als een rode draad door de andere onderdelen van het festival. Het cabaret en de muziek van Kurt Weill uit het vooroorlogse Duitsland vormt de inspiratiebron voor twee muzikale theaterdocumentaires, van respectievelijk Dorine van der Klei en Annette Hildebrand. Op woensdagmiddag speelt Sandra Stark haar nieuwe jeugdvoorstelling. Zij verzamelde hiervoor liedjes onder Amsterdamse schoolkinderen uit allerlei culturen. Karel de Rooij (van Mini & Maxi) regisseerde het concert waarmee De Wereldband tijdens het Babelfestival hun entree maakt in het theater.

Het idee achter het Babelfestival heeft beeldend kunstenaar Ines den Rooijen geïnspireerd tot haar project De Diversmarkt (www.diversmarkt.nl). Zij heeft het ongelofelijk diverse Amsterdamse verenigingsleven uitgenodigd om zich op zaterdag 20 maart te komen presenteren in de Van Ostadestraat, het Ostadetheater en nog twee lokaties in de buurt. Samen met vertellers in drie buurtcentra en een filmvertoning in Rialto, gaat het festival dus ook dit jaar weer de wijk in.

Ostadetheater
Van Ostadestraat 233D Amsterdam
Reserveren: tel. 020 679 50 96 of via www.ostadetheater.nl Informatie: tel. 020 671 24 17 of www.ostadetheater.nl