Gemeente Amsterdam

Bouw SportPlaza Mercator van start
16 maart 2004 - Johanneke Helmers
Louis Bierenbroodspot, voorzitter van Sportfondsenbad Amsterdam-West en Henk van Waveren, voorzitter van stadsdeel De Baarsjes, slaan vrijdag 19 maart de 'feestelijke eerste paal' voor SportPlaza Mercator. Dit multifunctionele complex komt op de locatie van het voormalige Jan van Galenbad dat eind vorig jaar werd gesloopt. Zodra SportPlaza Mercator gereed is, zal het eveneens in stadsdeel De Baarsjes gelegen Sportfondsenbad Amsterdam-West de deuren definitief sluiten.

Exterieur
SportPlaza Mercator is een gezamenlijk project van Sportfondsenbad Amsterdam-West en stadsdeel De Baarsjes. Het complex wordt gebouwd in opdracht van Sportfondsenbad Amsterdam-West, die ook de eigenaar wordt. Sportfondsen Nederland heeft ruime ervaring met het bouwen, beheren en exploiteren van zwembaden. De organisatie exploiteert 125 zwembaden in ons land. Sportplaza Mercator wordt een multifunctioneel complex waar je niet alleen kunt zwemmen, maar ook spelen, relaxen, sporten, fitnessen, eten en feesten. Er komen twee buitenbassins en verschillende binnenbaden waaronder een wedstrijdbad en een therapiebad. Op de eerste verdieping komt een feestzaal met een gezellig restaurant. De exploitant van de feestzaal gaat ook de horeca in het zwembad verzorgen. Aan de Admiraal Helfrichstraat komt ook nog een Kentucky Fried Chicken fast-foodrestaurant met drive-lane.

Groen ontwerp

Interieur

Het ontwerp voor SportPlaza mercator is van architectenbureau Venhoeven c.s. Dit bureau is door een selectiecommissie, onder leiding van de voormalig staatsecretaris en zwemkampioene Erica Terpstra, uitgekozen uit een groot aantal Nederlandse en buitenlandse architecten die zich voor dit project hadden ingeschreven. Opvallende kenmerken van het ontwerp zijn het groene, met sedum en klimop bedekte dak en gevels en de grote glazen wand aan de zijde van de Jan van Galenstraat. De verschillende onderdelen van het complex hebben aan deze straat een ingang. Na verwachting zal het nieuwe zwembad zijn deuren in de zomer van 2005 openen. Van het ontwerp zijn verschillende artist impressions gemaakt die in april en mei in de Trouwzaal van het stadsdeelkantoor te bezichtigen zijn.

Programma 19 maart

15.45 uur Aankomst genodigden bij Speeltuinvereniging Mercator 16.00 uur Welkomstwoord
16.15 uur Slaan van de eerste paal
16.50 uur Overhandiging cadeau door de heer Jim van der Lee, directeur van Sportfondsen Nederland
17.10 uur Toelichting op het ontwerp door architect Ton Venhoeven
18.00 uur Einde bijeenkomst

© Gemeente Amsterdam