Gemeente Dordrecht


Wandelen voor water naar het Aquarama van Weizigt NMC

Weizigt NMC en het COS (centrum voor ontwikkelingssamenwerking) organiseren voor de tweede keer de watersponsorloop met leerlingen van de basisscholen. In de week van Wereld Waterdag lopen op vrijdag 19 maart 180 kinderen van groep 7 en 8 van de obs Dubbeldam, De Driehoek en de Dr. H. Bavinckschool met een rugzak met 6 liter water een afstand van 6 km.

Deze sponsorloop brengt geld op voor een waterproject in Bamenda te Kameroen, de zusterstad van Dordrecht. De leerlingen laten elke liter en elke kilometer sponsoren door familie en bekenden. De afstand van 6 kilometer geeft de leerlingen letterlijk een gevoel van de waterproblematiek in de derde wereld. De afstand is namelijk de gemiddelde afstand die iemand in de derde wereld moet afleggen om water te halen.

Waarom deze actie?
In Nederland lopen we drie stappen om een kraan open te draaien en dan hebben we zoveel water ter beschikking als we willen. 1200 miljoen mensen i! n de wereld hebben echter geen zui ver water binnen redelijk bereik. 1,2 miljoen mensen sterven elk jaar van de dorst, waarvan het merendeel kinderen, 5 miljoen mensen sterven aan ziektes door slecht water. Water is van levensbelang, de waterproblematiek in de wereld moet daarom onder onze aandacht blijven.

Een landelijke sponsorloop
"Wandelen voor water" is een landelijke sponsorloop georganiseerd door Aqua for All. In elke provincie doen basisscholen mee. De waterloop start 10.30 uur bij de scholen. De Bavinckschool loopt een route door de binnenstad, obs Dubbeldam via de Watertoren en langs landgoed Dordtwijk naar Koetshuis Weizigt. De leerlingen van De Driehoek lopen in de omgeving van de school.

Dit jaar wordt er niet alleen gekeken naar water in de Derde wereld maar ook naar het water in de stad. Hiermee wordt de aandacht gevestigd op het Stedelijk Waterplan Dordrecht, waarbij het positief beleven van water een belangrijke speerpunt is. Om de kin! deren daarbij te betrekken is een waterverfwedstrijd uitgeschreven voor de deelnemers. Een jury bestaande uit de wethouder Veldhuijzen en bestuurders van de waterpartners: waterschap De Groote Waard en het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden hebben de drie meest aansprekende tekeningen uitgekozen. De winnende ontwerpen worden tijdens de slotbijeenkomst in het Koetshuis gepresenteerd en aangeboden in een set freecards. Deze set wordt verspreid onder alle Dordtse basisschoolleerlingen. .
Om 12.30 uur worden de waterlopers verwacht in Koetshuis Weizigt, van Baerleplantsoen 30 a. Zij worden daar opgewacht door drie trommelaars.

De leerlingen worden feestelijk ontvangen door de waterpartners: Wethouder Veldhuijzen, mw. Anneke van Veen, bestuurslid waterschap De Groote Waard en de heer Dion Mouwen, bestuurslid Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden die na het bekendmaken van de winnaars van de tekeningen een gesprekje over het water in de stad en water in de wereld me! t hen zal aangaan.

Na afloop wordt het bijeengelopen bedrag bekend gemaakt en aan de wethouder en de ambassadeur van Aqua for All aangeboden. Het officiële deel is van 12.45 ­ 13.30 uur.

We rekenen erop dat veel mensen hen onderweg zullen aanmoedigen om deze toch wel zware tocht te volbrengen!