STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

9000 sportclubs in actie tegen zwerfafval

embargo tot donderdag 18 maart 17.00 uur


Nederland Schoon en NOC-NSF betrekken sportclubs bij aanpak zwerfafval

DEN HAAG, 18 maart 2004 - Op vrijdag 19 maart a.s. om 16.00 uur overhandigt Erica Terpstra, voorzitter van het NOC-NSF, op sportcentrum Papendal het eerste zwerfafvalpakket voor sportclubs aan vier jeugdteams van een voetbalvereniging, een hockeyclub, een korfbalclub en een tennisclub. De overhandiging vindt plaats in het kader van een grootscheepse actie die Stichting Nederland Schoon, in samenwerking met NOC-NSF, heeft georganiseerd om sportclubs en verenigingen actief te ondersteunen bij de aanpak van zwerfafval. Deze maand krijgen ruim 9000 sportclubs met een eigen accommodatie een zwerfafvalpakket opgestuurd, dat bestaat uit de bekende Nederland Schoon-afvalbak, gevuld met diverse voorlichtingsmaterialen.

Uit een enquête die Nederland Schoon vorig jaar heeft gehouden onder sportclubs, blijkt dat zwerfafval vrijwel overal een probleem is. Hoewel de meningen over de veroorzakers van zwerfafval uiteenlopen, blijkt er wel overeenstemming te bestaan over het feit dat goed voorbeeld goed doet volgen. Dat betekent dat sportclubs er zelf voor moeten zorgen dat de terreinen en de gebouwen schoon zijn, waardoor het sneller zo blijft. De materialen in het zwerfafvalpakket ondersteunen de clubs hierbij.

De speciale Nederland Schoon afvalbak ondersteunt de boodschap van de landelijke campagne 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak'. Hierin bevinden zich vuilniszakken die in deze afvalbak passen, een meethulp waarmee eenvoudig gemeten kan worden hoe schoon het is, een kantinebord, kleedkamerstickers, een stoepsjabloon met verf en auto-afvalzakjes SnelWeg, voor onderweg van en naar uitwedstrijden. Met deze actie, gericht op sporters, hoopt Nederland Schoon weer een stap dichter bij haar doel te zijn: het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval in Nederland.

In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 0653 85 13 84 of kijken op www. nederlandschoon.nl.

Wilt u er bij aanwezig zijn, dan verzoeken wij u om zich bij Nederland Schoon aan te melden op telefoonnummer 0900 555 555 6.

Foto-bijschrift: (19-3-2004/Arnhem) Mevrouw Erica Terpstra, voorzitter NOC-NSF en Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon temidden van vier jeugdteams na de onthulling van de eerste afvalbak, onderdeel van het zwerfafvalpakket voor sportclubs, een landelijke actie van Stichting Nederland Schoon. (foto is vrijdag na de officiële overhandiging beschikbaar via Nederland Schoon)

18 mrt 04 17:00