Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid/ Den Haag, 19 maart 2004

Tweede Kamerfractie

Aan de CDA fractie,

ter attentie van de heer Sybrand van Haersma Buma.

Geachte collega, beste Sybrand,

Graag vraag ik je aandacht voor de volgende kwestie:

In het najaar van 2001 heeft het CDA met veel klaroengeschal een initiatiefwet gelanceerd waarmee ze in de Grondwet een artikel wilde opnemen over veiligheid als sociaal grondrecht.

In de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft dat voorstel een belangrijke rol gespeeld omdat het volgens jullie duidelijk maakte hoeveel belang het CDA toekent aan veiligheid.

Inmiddels zijn we meer dan 2 ½ jaar verder en het klaroengeschal heeft plaatsgemaakt voor een oorverdovende stilte. Je beschikt inmiddels over een advies van de Raad van State dat nog niet openbaar is gemaakt. Maar er wel veel kritische en negatieve commentaren van juridische experts gekomen over nut en noodzaak van jullie voorstel. Over de volgende stappen die jullie willen gaan zetten tasten we al die jaren in het duister.

Je zult begrijpen dat hier en daar twijfels worden geuit over de bedoelingen waarmee het voorstel indertijd is gemaakt. Wilde het CDA daadwerkelijk iets gaan regelen of was het alleen maar een snelle verkiezingsstunt? Dat laatste zou zeer zijn te betreuren. Allereerst omdat dan kiezers op het verkeerde been zijn gezet maar ook omdat een dergelijke handelwijze geen recht doet aan de zaak waarom het zou moeten gaan.

Daarom wil ik je twee vragen stellen: * kan je mij snel laten weten wat jullie plannen zijn met dit voorstel en * wil je in de loop van volgende week het advies van de Raad van State openbaar maken zodat iedereen kennis kan nemen van haar inhoudelijke beoordeling.

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst,

Woordvoerder veiligheid

PvdA Tweede Kamerfractie


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.