De Unie


Kabinet akkoord over ingrepen in de WAO in 2006

Culemborg, 19 maart 2004 - Het WAO stelsel gaat grondig op de schop. Tevens worden naar verwachting per 1 juli 2004 de keuringscriteria voor de WAO op basis van het zogenaamde Schattingsbesluit fors aangescherpt. Een zieke werknemer zal dan sneller worden goedgekeurd als er door de arbeidskundige functies zijn te vinden die hij of zij nog zou kunnen vervullen.

Het nieuwe stelsel
Kern van het nieuwe stelsel is dat met ingang van 2006 alleen volledig en duurzaam arbeidsongeschikte werknemers nog recht hebben op een uitkering. Dit zijn werknemers die geen enkele mogelijkheid meer hebben om (op termijn) weer aan het werk te gaan. Zij krijgen na twee jaar een uitkering op grond van de nieuwe regeling voor volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid (de IVA). Van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers wordt verwacht dat zij ten minste gedeeltelijk aan het werk blijven. Werknemers, waarvan van meet af aan duidelijk is dat enige kans op herstel niet mogelijk is, kunnen al eerder worden gekeurd dan na twee jaar ziekte.

Arbeidsongeschikte werknemers die minder dan 80% loonverlies lijden maar meer dan 35%, of van wie herstel binnen vijf jaar is te verwachten, vallen onder de nieuwe regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (de WGA).

Werkenden die in deze categorie vallen, krijgen een aanvullende uitkering die het loonverlies gedeeltelijk compenseert. Zij krijgen een aanvullende uitkering van 70% van het verschil tussen het laatstverdiende loon en het met werken verdiende loon. Deze loonsuppletie kan tot het bereiken van de 65-jarige leeftijd worden ontvangen, mits in voldoende mate wordt gewerkt. Niet-werkenden krijgen een uitkering vergelijkbaar met de WW gevolgd door een individuele uitkering, gebaseerd op het minimumloon en afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Deze opzet maakt dat werken altijd financieel aantrekkelijker is dan een uitkering.

Werknemers die minder dan 35% loonverlies lijden, vallen niet onder de nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten, maar blijven in dienst van de werkgever. Voor deze werknemers kunnen op individueel- of CAO-niveau afspraken worden gemaakt over een loonaanvulling.

Voor wie geldt het nieuwe stelsel
Het nieuwe stelsel gaat gelden voor werknemers die op of na 1 januari 2004 (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn geworden en dat op 1 januari 2006 nog steeds zijn. Bestaande WAOers vallen niet onder de stelselherziening waardoor de huidige WAO voor deze categorie blijft gelden.

De uitvoering van het nieuwe stelsel
Werkgevers hebben de keuzevrijheid het risico op gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid van werknemers zelf te dragen, onder te brengen bij een private verzekeraar of bij het publieke uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) te blijven.
Het UWV blijft in alle gevallen de medische en arbeidskundige keuring verrichten.

Aanpassingen Schattingsbesluit en strengere keuringen vanaf juli 2004 De wijzigingen in het Schattingsbesluit gaan gelden voor zowel nieuwe gevallen als voor werknemers die nu al een WAO-uitkering hebben. Weliswaar komen bestaande WAO-ers niet in het nieuwe stelsel maar vanaf 1 juli 2004 kunnen zij wel te maken krijgen met een herbeoordeling, waarbij de nieuwe, strengere eisen gelden. Deze eisen zien toe op het arbeidskundige deel van de (her)beoordeling. Het belangrijkste onderdeel daarvan is dat voor de beoordeling drie functies mogen worden gebruikt die de werknemer (in theorie) nog kan vervullen waarbij iedere functie minstens drie arbeidsplaatsen moet vertegenwoordigen.

Op grond van de huidige regels gelden voor deze drie functies in totaal minimaal 30 arbeidsplaatsen en per functie minimaal 7. Mensen die op 1 juli 2004 55 jaar of ouder zijn of die bij eerdere herkeurings-operaties zijn ontzien krijgen niet te maken met de strengere regels.


* Schema herziening van de WAO (pdf)

vrijdag, 19 maart 2004