Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Sociale inspectie gebruikt camera's alleen in kader van zware dossiers

Alleen als het gaat om de bestrijding van zware misdrijven zoals mensenhandel mag de sociale inspectie gebruik maken van camera's. Dit hebben de ministers van Sociale Zaken Rudy Demotte en van Werk Frank Vandenbroucke aan hun administraties laten weten.

Zij reageren daarmee op berichten in de pers over het mogelijke inzetten van al dan niet verborgen camera's bij routinecontroles, bij voorbeeld in de horeca.

De Ministers wijzen er op dat de wet toelaat dat hun diensten in het kader van de arbeidsinspectie controles uitvoeren en daarbij gebruik maken van foto- en filmtoestellen. Maar ze geven er de voorkeur dat het gebruik ervan wordt beperkt tot acties in het kader van het bestrijden van zware criminaliteit.

Een vraag die zich stelt bij het gebruik van camera's is of de inspecties de betrokkenen vooraf moeten informeren (d.w.z. of de techniek van de verborgen camera toegestaan is). De Ministers zullen daarover overleg plegen met de Minister van Binnenlandse Zaken en de Privacycommissie./.
back