TIE Holding NV

TIE HUNGARY VOORTVAREND VAN START

Contracten ter waarde van EUR 150.000 getekend

vrijdag, 19 maart, 2004

B2B-integratie-softwarebedrijf TIE Holding (TIE) en De Vries Robbe Groep NV, beiden genoteerd aan de Amsterdamse beurs Euronext, maken hierbij bekend dat zij overeenstemming hebben bereikt over de wijze waarop aan de vorige maand aangekondigde strategische samenwerking invulling wordt gegeven. TIE Holding zal voor EUR 150.000 aan software en diensten leveren aan de nieuw opgerichte onderneming TIE Hungary KFT.

De samenwerking heeft als doel om een voor TIE een relatief nieuwe, maar lucratieve markt aan te boren, namelijk Oost-Europa, waar B2B nog in de kinderschoenen staat, terwijl de toetreding tot de Europese Unie van enkele Oost-Europese landen binnenkort ongekende zakelijke kansen biedt. TIE en DVRG zullen de software en services van TIE in Oost-Europa introduceren onder meer aan de hand van gerichte marketing-campagnes, seminars, bedrijfspresentaties, etc. Ten einde het strategisch karakter van de samenwerking te onderstrepen, hebben partijen tevens afspraken gemaakt over hoe DVRG een aanmerkelijk belang in TIE zal verkrijgen.

DVRGs Hongaarse dochter Triton KFT, heeft een goede positie in Hongarije en in Oost-Europa en heeft een joint venture met TIE opgericht genaamd TIE Hungary KFT, waarin TIE een minderheids belang heeft. TIE Hungary zal de B2B-Integratiesoftware van TIE gaan introduceren in Hongarije en de rest van Oost-Europa. TIE Hungary KFT is inmiddels opgericht en voorzien van behuizing, hardware en personeel. TIE International heeft een reseller overeenkomst met TIE Hungary getekend en levert het TiedByTIE platform aan TIE Hungary. Dit is een berichtuitwisselings systeem met zowel een web-interface als ook een XML/EDI vertaalservice. Dit platform wordt door TIE in Nederland ook gebruikt en wordt door TIE Hungary vertaald en gereed gemaakt voor lokaal gebruik. Voor Oost-Europese bedrijven in landen, die binnenkort aangesloten worden bij de Europese Unie, is het van groot belang dat zij de kansen benutten om juist op elektronische wijze zaken te doen met de westerse landen. Het is de bedoeling dat TIE Hungary hierin een leidende positie in de regio zal krijgen.

TIE Hungary is een dochteronderneming van DVRG, die een meerderheid van de aandelen bezit. TIE Hungary zal als reseller de software producten van TIE in de lokale markt aan de man gaan brengen. Van de daarbij behorende licentieopbrengst zal 50% aan TIE International worden afgedragen, maar de implementatie en ondersteuning geschiedt door TIE Hungary. TIE International zal de installatie van het TiedByTIE platform verzorgen, met de daarbijbehorende opleidingen. TIE Hungary kan op TIE International terugvallen voor ondersteuning bij de marketing en de implementatie van de TIE software bij klanten van TIE Hungary.

Eind februari heeft Dhr. G. Toth, CEO van DVRG, op persoonlijke titel een lening aan TIE ter waarde van EUR 2,5 miljoen overgenomen. Deze lening wordt in 2005 geconverteerd in 5 miljoen aandelen TIE. Dhr. Toth heeft de intentie hiervan een pakket aandelen aan DVRG overdragen, hetgeen DVRG een aanmerkelijk belang in TIE zal verschaffen. Door deze transactie is TIE nu vrijwel schulden vrij.

Dick Raman, CEO van TIE: Met TIE Hungary heeft TIE haar bereik weer uitgebreid. Een reseller die opereert onder de naam TIE, heeft meer mogelijkheden zich snel te ontwikkelen, omdat de naam van TIE in het B2B integratievlak gerespecteerd wordt. De contacten met DVRG en Triton KFT zijn zeer goed, waardoor we in staat zijn geweest toch zeer snel de nieuwe onderneming van de grond te trekken. De Oost-Europese landen die in mei aansluiting vinden bij de Europese Gemeenschat staan te trappelen om hun welvaart te vergroten door zaken te gaan doen met de westerse landen. In West-Europa worden veel zaken op electronische wijze gedaan, hetgeen betekent dat veel know-how nodig is in Oost-Europa over wat daarbij komt kijken. TIE kan hierin bijdragen en haar kennis via TIE Hungary exploiteren.

George Toth, CEO van DVRG zegt:Wij zijn zeer onder de indruk van de professionaliteit en de voortvarendheid waarmee TIE deze samenwerking heeft aangepakt. Wij zien in TIE een belangrijke partner voor DVRG om nieuwe activiteiten mee te ontwikkelen. Met de kennis van de lokale markt die DVRG heeft en de kennis op softwaregebied van TIE hebben we een ijzersterk team om een substantiële nieuwe business op te zetten.

Profiel TIE

TIE is een internationaal B2B integratiesoftwarebedrijf, opgericht in 1987 en genoteerd aan de Euronext in Amsterdam in de NextEconomy Index. TIE voorziet haar vestigingen en verkooppunten in de gehele wereld van hoogwaardige software-toepassingen en diepgaande kennis. Deze lokale service-providers helpen bedrijven om elektronisch zaken te doen zodat ze hun zakelijke processen efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen en bovendien fors kunnen besparen op de kosten. TIEs belangrijkste software-toepassing is de Enterprise Portal Framework (EPF). EPF stelt bedrijven in staat om de processen van de back office te integreren met die van hun zakenpartners, en om alle productinformatie te beheersen. Omdat de toepassingen van TIE zijn gebaseerd op zowel jarenlange ervaring met EDI als XML, kunnen de klanten van TIE hiervan de vruchten plukken. TIE heeft een brede klantenkring in Nederland, België en Verenigde Staten en is een belangrijke speler in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Profiel DVRG

De Vries Robbé Groep NV is een mixed fonds. De onderneming is sterk vertegenwoordigd in de hi-tech en elektronica branche. Daarnaast houdt de onderneming zich bezig met de ontwikkeling en productie van hardware componenten en toegepaste software. Een solide financiële basis wordt mede gevormd door het beheer en de exploitatie van vastgoed. Traditioneel en nog immer wordt de gevelbouw en de fabricage van hoogwaardige staalconstructies, waaronder kunstwerken, tot een van de kern activiteiten gerekend. Alle activiteiten opereren zelfstandig van elkaar. Alle deelnemingen hebben een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Ook bouwt DVRG belangen op in andere beurs¬genoteerde ondernemingen.

© TIE Holding NV, 2003. All rights reserved.