Bartiméus


taststok

Interview over de taststok

Onlangs is Marten van Doorn, van Bartiméus in Zeist, door Radio M geïnterviewd. Hij gaf live in de uitzending antwoord op de vraag wie de taststok heeft uitgevonden en welke soorten er allemaal zijn.

De vragen waren door een luisteraar van Radio M ingezonden voor het programma Antwoord gevraagd, dat elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur wordt uitgezonden. Marten weet als geen ander hoe je met een blindenstok om moet gaan, want hij is mobiliteitstrainer en verzamelt al een aantal jaren blindenstokken.

Benaming
In het interview hebben ze het gehad over stokken uit de hele wereld en dat er nauwelijks verschil is in de uitvoering. De officiële naam is taststok of witte stok. Maar dat geldt eigenlijk niet voor Nederland, want dat is het enige land waar de stokken rode bandjes hebben. Het is ook een fabel dat hoe meer rode strepen er op de stok zitten, hoe minder je kan zien.

Soorten stokken
Er zijn veel verschillende soorten stokken. Je hebt rolstokken, voor een constant contact met de grond. De rolstok wordt vooral gebruikt door visueel gehandicapten die bang zijn om te struikelen en zich oriënteren door middel van tasten.

Er is ook een tikstok voor de wat vlottere loper die niet bang is en zich hoofdzakelijk oriënteert op geluid en echo's. Dan is er nog de herkenningsstok en een korte stok van 90 cm. Deze worden door slechtzienden alleen gebruikt bij het oversteken.

Geschiedenis
De eerste witte stok werd uitgereikt door de Franse gravin Guille D'Herbemont op 7 februari 1931 aan Dr. Racine. Daarvoor gebruikte men stokken of boomtakken. De eerste witte stok was niet bekend bij het grote publiek als aanwijzing dat de gebruiker van de stok blind of slechtziend was. Met als gevolg dat Dr. Racine twee weken nadat hij met de stok in gebruik nam, is doodgereden.