De Unie


ING - Open brief aan bestuursvoorzitter E. Kist

19 maart 2004 - De Unie heeft op 18 maart 2004 een open brief gestuurd naar de bestuursvoorzitter van de ING Groep E. Kist, naar aanleiding van de enorme stijging in het beloningspakket van de bestuursvoorzitter.

De open brief

Geachte heer Kist,

Verontwaardiging, verbijstering en ongeloof, woorden die de afgelopen dagen werden gebruikt toen het ging over de nieuwe beloningsstructuur voor de top van ING. Dat er over dit onderwerp zoveel ophef zou ontstaan, kon u verwachten. Alleen al de aankondiging van een nieuwe beloningsstructuur tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2003 bracht veel beroering teweeg. Zelfs de politiek heeft nu uitgesproken bezwaren.

In deze open brief wil ik u onze visie geven op hetgeen nu voorligt. Ook willen we ingaan op de gevoelens die bij ons als vakbond De Unie bij de ING, maar waarschijnlijk ook bij veel andere Nederlanders, zijn losgemaakt. Drie zaken willen we nadrukkelijk aan u voorleggen: de internationale verhoudingen die aan de beloningsstructuur ten grondslag liggen, de economische situatie in Nederland, meer in het bijzonder de relatie met het Najaarsakkoord en de effecten van de maatregel in uw eigen onderneming.

Eén van de redenen waarom ING heeft besloten dat de beloningsstructuur moest worden aangepast, was dat ING feitelijk een internationale onderneming is. ING vindt dat de beloning een internationaal karakter moet dragen, om daarmee ook in de toekomst nieuwe topmanagers een aantrekkelijk pakket te kunnen bieden. In mijn optiek een drogreden: de top van het bedrijfsleven in Europa of de wereld is niet zo groot. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden voor deze groep werkt alleen maar in de hand dat bedrijven tegen elkaar gaan opbieden. Dat de feitelijke beloning daarmee geen objectieve inhoud meer heeft lijkt mij evident. De betrokken internationale bedrijven zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en met elkaar moeten vaststellen dat de uitkomst van hun (gezamenlijk) beloningsbeleid maatschappelijk onaanvaardbaar is.

Met het beloningspakket wordt het Najaarsakkoord met voeten getreden. De aanbeveling van de STAR is duidelijk: naast terughoudendheid voor de beloning van topbestuurders géén contractloonmutatie. Er wordt wel ruimte geboden voor eenmalige, resultaatafhankelijke beloningscomponenten. In technische zin is de wijze van beloning echter niet met elkaar te vergelijken. De definitie van de variabele component uit uw beloningsvoorstel, wijkt fundamenteel af van de eenmalige component zoals bedoeld in het Najaarsakkoord. Daarbij komt dat de voorgestelde beloningsmaatregel zonder meer een structureel karakter heeft. Men vraagt van u een pas op de plaats, zoals dat iedereen wordt gevraagd, maar u lapt het aan uw laars. Over de transparantie van de variabele componenten zullen we dan maar niet spreken.

In een reactie op de ontstane commotie heeft u gesteld dat u een functie vervult in een internationale onderneming die toevallig in Nederland is gevestigd. Dit geldt dan ook voor de 32.000 werknemers die in Nederland in dienst zijn van ING. Zij dragen, overigens meer dan gemiddeld, bij aan het totale resultaat van de groep. U kunt het zich niet veroorloven een uitzonderingspositie in te nemen, u doet daarmee alle ING-medewerkers te kort. U tast daarmee de motivatie en saamhorigheid binnen het bedrijf aan. Om ook in de toekomst de continuïteit van de onderneming te kunnen waarborgen lijkt het mij beter te investeren in de vele mensen die, met elkaar, het succes van de onderneming belichamen. Voor diegenen die de eindverantwoordelijkheid dragen, mag een keurige beloning klaarliggen, maar men verwacht ook dat betrokkenen het goede voorbeeld geven.

ING is tot op heden een betrouwbare overlegpartner gebleken. Voor Nederland geldt een meer dan behoorlijk arbeidsvoorwaardenpakket. ING heeft een sociaal gezicht en heeft altijd de intentie gehad om zaken netjes te regelen. Ook internationaal heeft ING een goede naam hoog te houden, bijvoorbeeld als het gaat om de afspraken op het gebied van Corporate Governance en de code Tabaksblatt. Het functioneren van de Raad van Bestuur en het hogere management staat niet ter discussie. U bent er mede verantwoordelijk voor dat er een solide onderneming in de markt staat. Vakbond De Unie heeft zich altijd, samen met haar collegas, positief opgesteld. Daar waar het aan de orde kwam hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en we zullen dat blijven doen. De vraag is of u dat ook doet als het gaat om de beloning.

Tot een nadere toelichting ben ik uiteraard gaarne bereid.

Met vriendelijke groet,

Robert Schuurman
Bestuurder

Robert Schuurman
Bestuurder


vrijdag, 19 maart 2004