Microsoft


Onderhandelingen met Europese Commissie over schikking zonder resultaat beëindigd

Schiphol-Rijk, 18 maart 2004 - De besprekingen over een oplossing in het kader van het onderzoek van de Europese Commissie naar Microsoft zijn vandaag beëindigd in een professionele en coöperatieve sfeer, zo bevestigt Steve Ballmer, chief executive officer van Microsoft: "Ik denk dat we overeenstemming hebben bereikt over de kwesties in deze zaak, maar we zijn er niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over regels ten aanzien van nieuwe kwesties die in de toekomst zouden kunnen ontstaan."

"We hebben hard gewerkt om een oplossing te vinden voor deze kwesties, zonder een proces,"zegt Ballmer. "Vanwege de enorme waarde die wij hechten aan onze relaties met Europese overheden hebben we al het mogelijke gedaan om deze zaak te schikken en ik hoop dat wellicht in een later stadium een schikking alsnog mogelijk is."

De afgelopen maanden hebben Microsoft-functionarissen vrijwel non-stop onderhandeld met functionarissen van de Commissie. Zij hebben een aantal voorstellen gedaan die gericht waren op het wegnemen van de zorg van de Commissie ten aanzien van interoperabiliteit en de media player-technologie. Ballmer onderschrijft de uitspraken van Eurocommissaris Mario Monti over het constructieve karakter van de besprekingen tussen Microsoft en de Commissie: "Deze besprekingen hebben plaatsgevonden in een coöperatieve sfeer en professionalisme van beide kanten."

"Ik denk dat ons schikkingsvoorstel de kwesties in deze zaak zou hebben opgelost, niet alleen in Europa, maar overal ter wereld, en ook nu," zegt Brad Smith, senior vice president en general counsel van Microsoft. "Zelfs al konden we geen overeenstemming bereiken over één enkele formule voor alle toekomstige vragen, zou een schikking ons hebben geholpen om constructief aan de oplossing van toekomstige kwesties te werken. We moeten er voor zorgen dat regelgeving niet alleen moet gaan over klachten van de concurrentie over de impact van nieuwe mogelijkheden, er moet rekening worden gehouden met behoefte van klanten aan innovatie. Klanten moeten hierbij worden betrokken. Wellicht dat het gerechtshof de helderheid zal bieden die nodig is voor de oplossing van dit soort kwesties. Vandaag is gewoon een stap in wat wel eens een lang proces kan worden."

Ook nu de juridische zaken in een volgende fase komen, zal Microsoft doorgaan met het handhaven van nauwe klantrelaties en nauw samenwerken met Europese overheden aan een brede reeks kwesties, waaronder beveiliging, illegaal softwaregebruik, educatie en de ontwikkeling van IT-vaardigheden.

Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.