Ministerie van Justitie

Persbericht

Donner: veiligheidsprogramma op koers
19 maart 2004

Er wordt voortgang geboekt bij de uitvoering van het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving. Tal van maatregelen zijn inmiddels geïmplementeerd en aanvullende wetgeving ligt klaar voor parlementaire behandeling. Het aantal aangepakte overtredingen en misdrijven is gestegen. Dat stelt minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

'Nederland moet veiliger'. Met deze woorden is eind 2002 het startsein gegeven voor een ambitieus programma om de criminaliteit en de overlast op straat terug te dringen. Het kabinet constateerde destijds dat de overheidsinstanties te kort schoten in het aanpakken van de veiligheid. Met meer dan 150 maatregelen, vastgelegd in een programma, moet dit worden opgelost.

Inmiddels zijn de meeste maatregelen omgezet in beleid, danwel liggen er wetsvoorstellen bij het parlement. De handhaving wordt zichtbaar via acties als preventief fouilleren, gerichte controle-acties en meer toezicht op straat. Dit laat zich terugzien in de cijfers: het aantal kantonzaken ( kleine overtredingen als overlast) is gestegen van 217.700 in 2002 naar 278.300 vorig jaar. Ook bij de misdrijven is een stijging zichtbaar: het aantal door de politie aangedragen misdrijfzaken is gestegen met 14.000. Het betreffen hier met name misdrijven terzaken drugs, geweld en openbare orde. Het openbaar ministerie heeft vorig jaar 283.300 misdrijfzaken afgedaan tegenover 251.900 in 2002.

Tal van wetsvoorstellen hebben tot doel de handhaving meer armslag te bieden om de veiligheid te vergroten. In de Eerste Kamer ligt het wetsvoorstel Identificatieplicht. Bij de Tweede Kamer liggen enkele wetsvoorstellen die de effectiviteit van de strafrechtketen verhogen. Zo wordt het eenvoudiger om ter zitting een verdachte die heeft bekend te kunnen veroordelen omdat de bewijsmiddelen niet hoeven te worden uitgewerkt. Tevens wordt de termijn van bewaring verlengd naar veertien dagen waarmee snelrecht vaker mogelijk wordt. Binnenkort verschijnt het wetsvoorstel om het OM meer mogelijkheden te geven zelf zaken af te doen waarmee de capaciteit van de rechterlijke macht wordt ontlast.

Vorig jaar zijn er 1500 detentieplaatsen extra beschikbaar gekomen en is het meerpersoonscelgebruik als proef van start gegaan. Verder is er gestart met electronische detentie voor de korte vrijheidsstraffen en worden er meer taakstraffen verricht.Voor veelplegers worden aparte voorzieningen ontwikkeld. Het wetsvoorstel Stelselmatige daders ligt inmiddels bij de Eerste Kamer en maakt het mogelijk om veelplegers twee jaar lang extra vast te zetten in de nieuwe voorziening. Veel politiekorpsen hebben inmiddels een apart beleid ontwikkeld ten aanzien van veelplegers.

Minister Donner constateert dat zowel door het Veiligheidsprogramma, als door de modernisering van de politiële en justiële organisaties het nodige wordt gedaan om criminaliteit en onveiligheid aan te pakken.