Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Vragen van het Kamerlid Van der Lans

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 502
Datum: 18-3-04

VRAGEN VAN HET KAMERLID VAN DER LANS

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord.

Vraag 1:
Herinnert u zich nog uw uitspraak tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken in de Eerste Kamer, op 10 februari 2004, waarin u onder meer met de omschrijving neoprovincialisme- afstand nam van de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer om het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie verder te beperken dan het Kabinet zich had voorgenomen?

Antwoord vraag 1:
Ja.

Vraag 2:
Herinnert u zich nog dat u zich gelukkig heeft betoond over het feit dat de meerderheid van Eerste Kamer deze verdere beperking onwenselijk vindt en dat u aan dit signaal consequenties zou verbinden?

Antwoord vraag 2:
Ja.

Vraag 3:
Welke consequenties heeft u hieraan verbonden?

Vraag 4:
Hoe beoordeelt u in het licht van uw in de Eerste Kamer gedane uitspraken het besluit van het Kabinet om toch voor arbeidskrachten uit de nieuwe lidstaten verdergaande beperkingen in het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie op te leggen?

Antwoord vraag 3 en vraag 4:
De consequenties van de signalen uit de Eerste en Tweede Kamer slaan neer in het uiteindelijke Kabinetsstandpunt. Het Kabinet heeft zowel van de motie (Visser/Bruls) die in de Tweede Kamer met grote meerderheid is aangenomen, als de wens van de meerderheid van de Eerste Kamer uitdrukkelijk in zijn overweging meegenomen. De grenswaarde van 22.000 tewerkstellingsvergunningen, door veel betrokkenen als quotum benoemd, is van tafel. Daarvoor in de plaats treedt een systeem in werking dat meer gebaseerd is op de vraag die zich op de Nederlandse arbeidsmarkt voordoet. De regeling is tijdelijk en flexibel. Vóór 1 mei 2005 zal een tussenevaluatie plaatsvinden, die er toe kan leiden dat besloten wordt tot een verdere liberalisering. De bureaucratie wordt zover de motie dit toelaat beperkt. In praktische zin betekent het een vereenvoudiging van de toegang tot de arbeidsmarkt voor arbeidskrachten uit de nieuwe Lidstaten ten opzichte van de huidige situatie.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Paula de Jonge, tel: (070) 379 75 52

19 mrt 04 11:21