Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 12 2004

Gemeentelijke informatie

Het karwei is begonnen

rijksweg maart 2004
Maandag 1 maart zijn mede gezien de weersomstandigheden de werkzaamheden aan de Rijksweg te Mook voorzichtig van start gegaan. Op dit moment wordt echter volop gewerkt aan de nieuwe Rijksweg. De eerste week zijn de meeste bomen die gekapt moeten worden geveld, zijn de lichtmasten vooruitlopend op de werkzaamheden aan de elektriciteitskabel verwijderd en is een aanvang gemaakt met het verwijderen van de bestaande verharding. Vorige week is er over een grotere oppervlakte de verharding verwijderd en woensdag is gestart met het leggen van de riolering. De rioolwerkzaamheden worden vanaf de Prinses Beatrixstraat richting zuidelijke komingang uitgevoerd. Tankstation Easy Fill is via de Prinses Beatrixstraat en het noordelijk gedeelte van de Rijksweg bereikbaar. Naast de werkzaamheden aan de weg en riolering wordt gelijktijdig door diverse nutsbedrijven gewerkt. Op diverse locaties moeten gezien het gewijzigde wegprofiel kabels en leidingen worden verlegd en wordt nu tevens gebruik gemaakt om onderhoud uit te voeren. Hierbij wordt o.a. een ijzeren waterleiding vervangen door kunststof en worden kabels vernieuwd.
Met de aannemer zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de woningen en bedrijven. Eventueel worden tijdelijke voorzieningen aangebracht, echter is overlast niet te voorkomen. De bewoners en bedrijven worden verzocht om voor vragen of andere problemen vroegtijdig contact op te nemen met de opzichter van de Provincie Limburg de heer Kempen of met de uitvoerder van Dura Vermeer de heer Akkermans. Indien u niet in de gelegenheid bent deze personen ter plaatse aan te spreken, kunt u een briefje met een terugbelverzoek deponeren in de brievenbus van de directiekeet die bij het spoorviaduct staat. Uit ervaring is meermaals aangetoond dat middels vroegtijdig overleg problemen en ongemakken kunnen worden voorkomen.

Projectgroep vindt oplossingen voor begrotingstekort Gemeente Mook en Middelaar heeft begroting 2004 sluitend

De projectgroep Verbetering Financiële Positie fase 1 heeft deze week voorstellen gedaan om te komen tot een sluitende begroting 2004 van de gemeente Mook en Middelaar. Deze projectgroep heeft oplossingen gevonden voor bezuinigingen waarbij het tekort van 180.000,- wordt teruggebracht naar 68.000. De kostenbeperking wordt gehaald uit de besparing van 77.000 op personeelskosten en 35.000 op besparingen in overige budgetten. Het resterende tekort zal worden gefinancierd uit de algemene reserve. Dit voorstel wordt besproken in de vergadering van de commissie Begroting en Rekening op 18 maart a.s en zal voor besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd op 8 april 2004.

Omdat de gemeente Mook en Middelaar onder preventief toezicht van de provincie Limburg is gesteld, moet de provincie de begroting 2004 goedkeuren, nadat ook de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van de projectgroep. Tevens zullen eventuele voordelen in de exploitatie 2004 ten gunste komen van de algemene middelen, waardoor de algemene reserve weer op peil gebracht kan worden. Afspraak is ook dat de gemeente voor 2005 en verder een saneringsplan opstelt in overleg met de provincie.

Denktank
De projectgroep Verbetering Financiële Positie fase 1, bestaande uit vertegenwoordigers van de zes raadsfracties plus een aantal adviseurs, had tot taak om voor het lopende begrotingsjaar 2004 bezuinigingsvoorstellen te doen om het begrotingstekort van 180.000 (inclusief 70.000 op het personeelsbudget) te dichten. Deze projectgroep fase I heeft zich bezig gehouden met de korte termijn, begroting 2004 met een doorkijk naar 2005. Deze projectgroep is door de gemeenteraad ingesteld tijdens zijn vergadering van 18 december 2003. De begrotingsvergadering van begin november was aanleiding voor PvdA-raadslid Kapteijn een motie in te dienen tot instelling van een dergelijke Denktank. Het college heeft deze motie overgenomen. De provincie staat positief tegenover het instellen van de denktank om zodoende de raadsleden meer te betrekken bij de financiële problematiek en de oplossing er van. De provincie heeft vertrouwen in de gekozen aanpak.

Politieke keuzen
Binnenkort gaat de projectgroep Verbetering Financiële Positie fase 2 van start. Naast de raadsleden kunnen ook inwoners van de gemeente Mook en Middelaar die wat verder afstaan van de gemeentepolitiek hieraan deelnemen. Zij zullen zich moeten buigen over de mogelijkheden om structureel de uitgaven te beperken door o.a in het takenpakket van de gemeente te schrappen en over de mogelijkheden om de inkomsten te verhogen. De gemeenteraad zal fundamentele politieke keuzen moeten maken. Het college van burgemeester en wethouders zal eveneens trachten een deel van de bezuinigingen te zoeken in het herschikken van taken en middelen binnen de organisatie. Het resultaat hiervan zal in de zomer 2004 bekend worden.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 9 maart j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

...medewerking te verlenen voor het vestigen van een VVV kantoor in het pand Witteweg 8 in Plasmolen.

...de procedure voor eigendomsoverdracht van het gemeentelijk woonwagenkamp in Molenhoek naar SBBD af te breken/geen opdracht te verstrekken.

...offerte aan te vragen voor een natuurwaardenonderzoek in de omgeving van restaurant De Jansberg, dat deel uitmaakt van het bestemmingsplan Natuurgebieden.

...burgers die gebruik maken van een verzamelcocon voor GFT-afval, een minicontainer te verschaffen.

...het concept-beleidsplan Handhaving regelgeving voor bewoning van recreatiewoningen vast te stellen.

Verkiezing van de leden van het Europees Parlement op donderdag 10 juni 2004
Stemmen per brief, internet of telefoon
verkiezingen

De burgemeester van Mook en Middelaar maakt het volgende bekend: Op donderdag 10 juni 2004 vinden de verkiezingen plaats voor de leden van het Europees Parlement.
Nederlanders in het buitenland hoeven hun stem niet verloren te laten gaan. Naast de bestaande faciliteiten (stemmen per brief, per kiezerspas en per volmacht) kan ook gestemd worden per internet en telefoon.
Voor deze verkiezingen kunnen de volgende categorieën kiezers per brief, internet of telefoon stemmen:
Nederlanders die in het buitenland wonen en zich daadwerkelijk hebben uitgeschreven uit de laatste gemeente in Nederland;
1. Nederlanders die in de Nederlandse Antillen of Aruba wonen en tenminste tien jaar in Nederland hebben gewoond;
2. Nederlanders die werkzaam zijn in Nederlandse openbare dienst in de Nederlandse Antillen of Aruba en

3. Nederlanders die op de dag van de stemming voor beroep of werkzaamheden (of wegens beroep of werkzaamheden van echtgeno(o)te, levensgezel of ouder buiten Nederland verblijven.

Brief.
De kiezer die per brief zal gaan stemmen, ontvangt geen oproepingskaart. Hij ontvangt per post een handleiding, een stembiljet, een blanco enveloppe voor het stembiljet, een brief en een retourenvelop. De kiezer stemt door op het stembiljet de keuze kenbaar te maken en de brief te ondertekenen. Vervolgens doet de kiezer het stembiljet in de blanco enveloppe. Deze enveloppe en het briefbewijs zendt de kiezer in de retourenvelop aan de burgemeester van s-Gravenhage, danwel naar het hoofd van de consulaire post waaronder de woon- of verblijfplaats van de kiezer valt. In het laatste geval dient de adressering van de retourenvelop te worden aangepast. De kiezer draagt er zorg voor dat de retourenvelop voldoende is gefrankeerd. Onvoldoende gefrankeerde enveloppen worden niet behandeld.

Internet of telefoon
U kunt tot het moment waarop u uw stem uitbrengt, bepalen of u dat doet per internet of per telefoon. U hoeft dus niet reeds bij het invullen van het registratieformulier een keuze te maken tussen internet- en telefoonstemmen.
Stemmen per internet en telefoon bestaat uit een aantal stappen. Nadat u contact heeft met de website of het telefoonnummer van het stembureau wordt u, ter identificatie, gevraagd om een toegangscode en een stemcode in te toetsen. Voor stemmen per internet doet u dit met uw computer, voor stemmen per telefoon met de toetsen van uw telefoon. De toegangscode bedenkt u zelf, de stemcode wordt u toegezonden. Ook het kiezen van de kandidaat gaat door het intoetsen van een cijfercode. Hiertoe ontvangt u bij uw stembescheiden een overzicht van kandidaten met de bijbehorende codes.
De toegangscode is een vijf-cijferige code die u zelf bedenkt. U geeft de toegangscode op in het registratieformulier. Aangezien u ook per telefoon kunt stemmen kan de toegangscode alleen uit vijf cijfers bestaan. Andere codes worden niet geaccepteerd. Voor het stemmen per brief, kiezerspas of volmacht hoeft u uiteraard geen toegangscode op te geven. Het gebruik van de toegangscode is noodzakelijk. Als u in het registratieformulier de toegangscode niet heeft ingevuld, kunt u NIET stemmen per internet of telefoon en wordt u een briefstembewijs toegezonden.
Kiezers in het buitenland dienen gelijktijdig met een registratieverzoek een aanvraag in om per brief, internet of telefoon te mogen stemmen. Nederlandse kiezers die in een andere lidstaat wonen dienen tevens te verklaren dat zij niet in die lidstaat aan de stemming zullen deelnemen.

Formulieren
De registratie/-aanvraagformulieren (model D 3-1 en model M 3) zijn kosteloos verkrijgbaar bij het gemeentehuis. Daarnaast zijn zij ook verkrijgbaar bij de consulaire post danwel het ministerie. Voor meer informatie hierover en over de vraag waar het formulier moet worden ingediend, kunt u contact opnemen met het gemeentehuis. De formulieren moeten uiterlijk zijn ingediend op 28 april 2004.

Vragen?
Hebt u nog meer vragen over het stemmen per brief, kiezerspas, volmacht, internet of telefoon dan kunt u contact opnemen met de publieksbalie van de gemeente Mook en Middelaar, tel. 024-6969111.

Vergaderingen

Waarover praten wij
Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Samenleving
Dinsdag 16 maart 2004, 19.30 uur

- Toelichting door gebiedsmentor op werkplan 2004 basiseenheid Gennep, alsmede toelichting door jeugdnetwerk op nut en noodzaak jeugdwerker
- Wijziging verordening op het correctief raadplegend referendum
- Wijziging aanwijzing vertegenwoordigers in externe organen

Commissie Grondgebied
Woensdag 17 maart 2004, 19.30 uur

- Toelichting door Natuurmonumenten i.v.m. voorgenomen verkoop gemeentelijke bossen

- Afvalverwijdering en verwerking

- Vaststelling 9^e wijziging bouwverordening
- Werkplan stedenbouwkundige werkzaamheden

- Stand van zaken reconstructie

Commissie Begroting en Rekening
Donderdag 18 maart 2004, 19.30 uur

- Denktank

Raadsvergadering
Donderdag 8 april 2004, 19.30 uur

Toelichting Natuurmonumenten op mogelijke verkoop bossen. Het college van B&W is met de Vereniging tot behoud van natuurmonumenten in gesprek over een mogelijke verkoop van de bossen aan Natuurmonumenten. Om de gemeenteraad zo goed mogelijk over de consequenties van een eventuele verkoop te informeren is Natuurmonumenten gevraagd een toelichting te komen geven. Deze toelichting vindt plaats in de commissie Grondgebied die op 17 maart a.s. vergadert. Deze vergadering is openbaar. Om ook alle gebruikers, huurders, pachters en andere belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren nodigt de raad iedereen die belangstelling heeft uit om als toehoorder bij deze vergadering aanwezig te zijn. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Openbare Bekendmakingen

Aanvraag bouwvergunningen
Bouwadres Omschrijving Mook :
Rijksweg 93 plaatsen erfafscheiding Nadere informatie: Afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag kapvergunning
Perceel Omschrijving Molenhoek
Franciscanessenstraat/ 1 zware inlandse eik en een houtop-
Plan Lelieveld stand bestaande uit 207 bomen/struiken
Schildersweg 3 1 ceder Inzage: van 16 maart 2004 t/m 30 maart 2004
Reactiemogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.
Nadere informatie: Afd. Grondgebied, bureau Openbare Werken, tel. 024-6969157.

Verleende ontheffingen geluidhinder
Burgemeester en wethouders hebben ingevolge artikel 4.1.7. van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het jaar 2004 voor de navolgende gelegenheden en de daarbij vermelde data ontheffing verleend aan de navolgende muziekgezelschappen:

Harmonie Erica
ten behoeve van:
3 april, oud-ijzer-actie;

4 april voorjaarsconcert Molenhoek;
18 april serenade eerste communicanten Molenhoek; 30 april, Koninginnedag;
In Mei, Anjerloterij;
14 mei, donateursactie woonkern Mook;
22 mei, opluisteren H. Mis bij kapelletje in de Mortel;
5 juni serenade eerste communicanten Mook;
27 juni, zomerconcert bij t Zwaantje;
29 augustus, kermisconcert in botsautotent op kermisterrein; 10 september, donateursactie woonkern Molenhoek; 2 en 3 oktober, rommelmarkt;
21 november, intocht Sint Nicolaas en 9 december, kerstconcert;

Drum-Showband Mook
ten behoeve van:
3 april, Palmpasentocht;
30 april, opluisteren Koninginnedag Molenhoek;
5 mei opluisteren dodenherdenking Mook;
15 mei statiegeldflessenactie in Molenhoek
13 juni 2^e Slag om Mook a.d. Maasboulevard
22 en 23 juli, opluisteren Vierdaagse en
29 augustus kermisconcert i.s.m. Harmonie Erica 4 september statiegeldflessenactie in Mook
5 september opluisteren Molenhoekdag
21 november, intocht Sint Nicolaas.

Inzage: vanaf heden
Reactiemogelijkheden:

-bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders
-voorlopige voorziening bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950, 6040 AZ
Roermond, na indiening bezwaarschrift bij het gemeentebestuur. Nadere informatie: centrale publieksbalie, tel. 024 -6969111

Wet Ruimtelijke Ordening
Vrijstellingen
Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 20 lid e van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening vrijstellingen te verlenen voor:

- het uitbreiden van een woning op het perceel Lindeboom 63 te Mook
- het vestigen van een kantoor in een deel van het pand Witteweg 8 te Plasmolen.
Tevens zijn burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar voornemens op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen voor:


- verkoop van tweedehands kinderkleding vanuit garage nabij Gouwenstraat 27 Mook voor max. 5 jaar.

Voor alle vrijstellingen geldt:
Inzageperiode: 17 maart 2004 tot en met 13 april 2004. Reactiemogelijkheden: door middel van zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode.
Nadere informatie: afd. Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969149.

recreatieschap RECTIFICATIE

Ontheffing snelvaren
In Ter Sprake van 9 maart hebben wij gepubliceerd, dat het Dagelijks Bestuur van het Recreatieschap Nijmegen en omstreken heeft besloten om aan jachthaven Eldorado voor het jaar 2004 ontheffing te verlenen van het verbod om op de Mookerplas sneller te varen dan 9 kilometer per uur. De ontheffing geldt slechts voor een gedeelte van de Mookerplas. Abusievelijk is vermeld, dat u voor nadere informatie terecht kunt bij het bureau Welzijn van de gemeente Mook en Middelaar. Indien u echter meer wilt weten over deze ontheffing kunt u contact opnemen met het Recreatieschap in Apeldoorn, telefoon 055-5262130.

Welstandsnota ter inzage
Tot en met 30 maart 2004 ligt de concept Welstandnota ter inzage in het gemeentehuis. U kunt deze welstandnota ook raadplegen via onze website www.mookenmiddelaar.nl

Berichttype Ter sprake