TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

19 maart 2004

Helft huishoudens verandert van hypotheekverstrekker bij afsluiten nieuwe hypotheek

Uit een grootschalig onderzoek van TNS NIPO onder een representatieve steekproef van Nederlande huishoudens, die in de periode april 2002 tot en met april 2003 een hypotheek hebben afgesloten, blijkt dat de helft van de huishoudens van hypotheekverstrekker is veranderd.

Het percentage huishoudens, dat is veranderd van hypotheekverstrekker, varieert tussen de verschillende soorten hypotheken die zijn afgesloten. Zo zijn zeven op de tien huishoudens, die een nieuwe hypotheek hebben afgesloten ten behoeve van een verhuizing, geswitcht. Als men niet verhuist, maar de hypotheek voor de huidige woning vervangt, switchen bijna vier op de vijf huishoudens. Sluit men tenslotte een extra hypotheek af boven op de bestaande hypotheek, dan sluit één op de vijf huishoudens deze extra hypotheek niet af bij dezelfde hypotheekverstrekker.

---

1 | Percentage huishoudens dat is veranderd van hypotheekverstrekker bij afsluiten nieuwe hypotheek. Uitgesplitst naar: nieuwe hypotheken bij verhuizingen, vervangingen van hypotheken voor dezelfde woning en extra hypotheken.

---

Percentage huishoudens dat is veranderd van hypotheekverstrekker bij afsluiten nieuwe hypotheek.

Bron: TNS NIPO, 2004

---

Het percentage huishoudens dat switcht, varieert sterk tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Het switchpercentage varieert van circa 25 procent bij sommige banken, tot bijna vier op de vijf bij andere banken.

De belangrijkste redenen om te veranderen van hypotheekverstrekker zijn de hoogte van de rente, de voorwaarden (zoals hypotheekvorm en rentevaste periode), het advies van een hypotheekbemiddelaar, de afsluitkosten en de dienstverlening van de vorige hypotheekverstrekker.

De belangrijkste redenen om niet te veranderen van hypotheekverstrekker zijn goede ervaringen met de hypotheekverstrekker, het vertrouwen dat men heeft in de hypotheekverstrekker, gunstige voorwaarden en een gunstige rente.

B5507 | CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in november 2003. Hierbij zijn 967 huishoudens ondervraagd die een hypotheek hebben afgesloten in de periode april 2002 t/m april 2003 (n=967).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Jeroen Snelders (tel: 020 522 54 91).