STICHTING EXODUS

STOEL kiest voor samenwerking met EXODUS

Doorstart Drents project voor ex-gedetineerden

De Stichting Tot Opvang van Ex-gedetineerden in Leefgemeenschappen (STOEL) in het Drentse Nooitgedacht (bij Rolde) streeft er naar deel uit gaan maken van de landelijke organisatie Exodus. De activiteiten van de stichting zullen, met een aantal wijzigingen, worden voortgezet. Het bestuur van Stoel heeft dat op 15 maart jl. besloten. Daarmee is het voortbestaan van het project, dat sterk onder druk stond, gegarandeerd. Met het oog op de door te voeren veranderingen, heeft het bestuur tevens besloten de leiding over te dragen aan een interim-bestuur, dat aansluiting bij de Exodus-organisatie gaat voorbereiden. Indien de aansluiting wordt gerealiseerd zal het project het tiende Exodus-huis in Nederland zijn.

Stoel beheert sinds twee jaar een woonproject waar maximaal negen ex-gedetineerden met sociale en psychische problematiek intensief worden begeleid. De organisatie bleek echter in de praktijk te klein te zijn om een verantwoorde exploitatie mogelijk te maken. Aansluiting bij de landelijke organisatie Stichting Exodus Nederland maakt het mogelijk de kleinschaligheid van het project te behouden en tevens de kennis en ervaring van een grotere organisatie te benutten. Het bestuur van Stoel heeft er daarom voor gekozen de activiteiten onder de vlag van deze stichting voort te zetten.

Kerkelijke band
Voormalig voorzitter en mede-initiatiefnemer van Stoel Sipke Oenema wijst er op dat met de nieuwe start onder Exodus-vlag ook de band met de kerken behouden blijft.'De totstandkoming van Stoel is mede te danken aan flinke bijdragen van de diaconieën van de kerken in het noorden', stelt Oenema. 'Omdat Exodus vanuit de kerken is opgezet, blijft alles wat in Stoel is geïnvesteerd op deze manier beschikbaar waarvoor het is bedoeld: de begeleiding van een zwakkere groep ex-gedetineerden.'

Aanvulling
Exodus werkt positief mee aan de mogelijke aansluiting van Stoel. 'Alle huidige Exodus-huizen liggen midden in de stad', licht directeur Rien Timmer van Stichting Exodus Nederland toe. 'Met de aansluiting van Stoel zal de Exodus-organisatie naar verwachting straks over een prachtige locatie op het platteland kunnen beschikken die hele andere mogelijkheden biedt dan de bestaande huizen.'
In de plannen die nu worden uitgewerkt wordt er van uitgegaan dat in het Exodus-Stoel-huis tijdelijke onderdak en begeleiding geboden kan worden aan (ex-) gedetineerden die relatief intensieve begeleiding nodig hebben. Naar verwachting zal de doorstart van het project drie tot vier maanden in beslag nemen. In die periode zal ook de formele aansluiting bij stichting Exodus Nederland (SEN) worden voorbereid. Het bestuur van de SEN besluit, op basis van de nu uit te werken plannen, over enkele maanden of Stoel zich daadwerkelijk bij Exodus kan aansluiten.