Gemeente Voorburg-Leidschendam


Openbare verlichting Leidschendam-Voorburg voorbeeldproject

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 18 maart 2004
---

De nieuwe straatverlichting in de Veursestraatweg en de Koningin Julianaweg in Leidschendam geldt als een goed voorbeeld van openbare verlichting die de veiligheid bevordert. Deskundigen uit het vakgebied hebben belangstelling voor de wijze waarop de verlichting is toegepast en komen binnenkort de effecten bekijken. Bij het groot onderhoud dat de gemeente Leidschendam-Voorburg vorig jaar pleegde aan de trottoirs, fietspaden en rijbaan in deze wegen, is tevens de verlichting aangepakt, omdat de functie van de weg in de loop der jaren is veranderd van doorgaande verkeersweg naar woonstraat.

Beter licht
Zo zijn de tien meter hoge lichtmasten vervangen door masten van zes meter en is het aantal uitgebreid van 35 naar 60. Op de masten is gebruik gemaakt van een nieuw type armatuur dat garant staat voor een beter lichtniveau. Deze manier van verlichting draagt bij aan de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid. Door toepassing van een energiezuinige lamp in combinatie met het nieuwe type armatuur is niet alleen de lichtopbrengst groter, maar bespaart de gemeente ook nog eens veertig procent op de energiekosten.

Goed voorbeeld
De leverancier van de armaturen (Philips Lighting) maakt dinsdagavond 23 maart met een aantal deskundigen een rondrit langs een viertal voorbeeldprojecten in Zuid-Holland, waarvan het project in Leidschendam er een is. De vakbladen van Philips Lighting en van de Vereniging Stadswerk Nederland, de beroepsvereniging van professionals die werkzaam zijn op het gebied van de fysieke leefomgeving, besteden binnenkort speciale aandacht aan het project Veursestraatweg-Koningin Julianaweg.