Openbaar Ministerie

19 maart 2004

Drie verdachten vast voor XTC-handel omgeving Hardenberg

Eind januari 2004 startte de recherche in Hardenberg van de regiopolitie IJsselland een onderzoek naar de handel in XTC in Hardenberg en omgeving. Dit resulteerde deze maand in de aanhouding van drie mannen uit de gemeente Hardenberg. De mannen hebben bekend te hebben gehandeld in XTC-pillen vanaf begin januari 2003, aldus het OM in Zwolle.

Bij de aanhouding van één van de verdachten zijn ruim 90 pillen aangetroffen. De rechtbank heeft inmiddels voor een 21-jarige en een 28-jarige verdachte dertig dagen gevangenhouding bevolen. De rechter-commissaris heeft vanmorgen besloten dat een 24-jarige verdachte de komende tien dagen vast blijft zitten.

In het onderzoek werden diverse mensen gehoord die verklaarden XTC van de 21-jarige en 28-jarige man te hebben gekocht. De pillen werden door hen verkocht in cafés en discos in Hardenberg en omgeving. Zij zouden gemiddeld zon 300 pillen per maand hebben verkocht. De 24-jarige verdachte zou de pillen hebben geleverd aan de andere twee verdachten.

Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar het door de verdachten verkregen wederrechtelijk voordeel. De verdachten zullen zich op 17 juni voor de Meervoudige Kamer van de Rechtbank in Zwolle moeten verantwoorden.